Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

Amsterdam ArenA opent proeftuin voor innovaties tijdens Smart City Week

020 Amsterdam Sport - Nooit meer de auto kwijt in een parkeergarage, niet meer in de rij of in de file staan.

Amsterdam ArenA opent proeftuin voor innovaties tijdens Smart City Week

020 Amsterdam Sport - Nooit meer de auto kwijt in een parkeergarage, niet meer in de rij of in de file staan.

De grasmat geeft aan dat het gras water en voedingsstoffen nodig heeft waarop de sproeier aangaat. En met één app op je smartphone alle relevante informatie voor jouw omgeving ontvangen. Al deze innovaties maken deel uit van het Amsterdam ArenA Innovation Center dat op maandag 1 juni is geopend door de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren.

De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center markeert de aftrap van de Amsterdam Smart City Week: een vierdaags evenement dat in het teken staat van innovaties op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid, energie, duurzaamheid en bezoekersbeleving. De week is een initiatief van Amsterdam Smart City, het open innovatieplatform voor grootstedelijke uitdagingen in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en bewoners. “Amsterdam ArenA is een voorloper op het gebied van slimme innovaties. Dat leidt tot creatieve oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken zoals mobiliteit, afval, energie en connectiviteit. Goed nieuws dus voor de metropoolregio Amsterdam”, zegt wethouder Ollongren. Henk Markerink van de Amsterdam ArenA: “De Amsterdam ArenA heeft als ambitie om te behoren tot ’s werelds meest innovatieve stadions. Innoveren zit in ons DNA. Zo hebben we de slimme grasmat hier bedacht. Het Amsterdam ArenA Innovation Center is een open platform voor iedereen. We zijn dan ook blij dat we het nieuwe innovatiecentrum in ons stadion mogen verwelkomen.”

Voetbal met sensor

In het nieuwe Amsterdam ArenA Innovation Center worden niet alleen slimme technologische uitvindingen gedaan en getoond, maar ook getest. Zo kunnen voetbalspelers met een ‘tag’  spelen. Via het netwerk van sensoren in de ArenA is het mogelijk om de bewegingen van spelers tot op de centimeter nauwkeurig in kaart te brengen. De trainer of coach kan zo onder meer de hartslag van de speler zien.

Innovation Deal 

Het Amsterdam ArenA Innovation Center is gericht op innovaties voor het smart maken van Amsterdam Zuidoost en moet uitgroeien tot hét kennis- en innovatiecentrum in Nederland op het gebied van slimme en duurzame steden. In 2014 sloten de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA een Innovatiedeal. De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center is hiervan een concreet gevolg. Alle innovaties worden door de ArenA en haar partners getest voor toepassing in en rondom het stadion en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vervolgens kunnen de vindingen grootschalig worden toegepast in de gehele metropoolregio, bijvoorbeeld waar het gaat om innovaties op het gebied van verkeer en vervoer zoals City Wifi en slimme camera’s.

Supercomputers

Het Amsterdam ArenA Innovation Center moet uitgroeien tot een plek waar de beste bedrijven met elkaar samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor slimme en duurzame steden. Organisaties als Huawei, KPN, TNO en de gemeente Amsterdam hebben hun medewerking toegezegd en zijn inmiddels in het nieuwe centrum gevestigd. Maar ook voor andere vernieuwende bedrijven en innovatieve start ups is ruimte beschikbaar in het Amsterdam ArenA Innovation Center. In het nieuwe centrum staat samenwerking en kennisuitwisseling tussen de deelnemers centraal. Dit is een voorwaarde voor iedereen die zich er wil vestigen. Ook aan de ‘hardware’ is gedacht: er staan supercomputers met veel rekenkracht waarmee de bedrijven die er gevestigd zijn allerlei nieuwe vindingen kunnen uitproberen.

Amazing Monday

Markerink lanceerde tijdens de opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center de eerste ‘Amazing Monday’: op elke eerste maandag van de maand deelt iemand een idee of innovatie met andere bedrijven in de ArenA-proeftuin, in het Living Lab. Wie enthousiast is, kan aanhaken en direct meedoen. In het Living Lab worden doorlopend innovaties doorontwikkeld en tijdens evenementen getest. Zo test KPN een sensorennetwerk: dankzij een sensor op elke parkeerplaats weet je altijd waar je auto staat geparkeerd. Bezoekers van de ArenA en Amsterdam Zuidoost ontvangen binnenkort op hun smartphone informatie over hun omgeving via een tijdelijke app. “Zodra je de ArenA binnenloopt vult deze app zich automatisch met praktische informatie”, schetst ArenA directeur Markerink. “Zodra je het stadion weer verlaat vult de app zich weer met andere relevante informatie voor jouw locatie.”

Hackaton

Amsterdam Smart City organiseert parallel aan het Smart City congres de Appsterdam Smart City Challenge. Tijdens deze hackathon worden appbouwers, studenten en designers uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen voor verschillende vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit en het stadion zelf. 

020 Amsterdam Evenementen -  We pakken de dekentjes weer uit de kast voor de 4e editie van Lig & Luisterconcert op donderdag 5 maart bij QRU. KY., Jacht en Aysia brengen je veelzijdige muzikale avond van piano tot drums, van melancholische pop tot soul.

Lees meer...

Turangalîla inspireert Hitchcock en Radiohead

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst/cultuur/muziek - Lig & Luister @ QRU heeft de smaak weer te pakken en komt in 2020 weer met spraakmakende programma’s. Ook de derde editie wordt een avond vol met live muziek. Haal je warme dekentjes uit de kast en kom op donderdag 23 januari.Luisteren naar Raoul MichelRenée Spijker en Lotte Kok, die van deze donderdag een betoverende avond zullen maken. Live muziek in een historische loods maar wat toch voelt als je huiskamer.

Lees meer...

De Overstapweken van ‘Bio lekker voor je’
020 Amsterdam Lifestyle – 22% van de Nederlandse consumenten koopt (ongeveer) evenveel biologische- als niet-biologische voedingsmiddelen. Bijna de helft van de biologische kopers koopt nu zelfs meer biologische producten dan voorheen.

Lees meer...

020Amsterdam Hobby en vrije tijd - Goed nieuws waar échte LEGO fans al even op hebben gewacht: het augmented reality-spel LEGO® Hidden Side™ is verkrijgbaar! Het is het eerste spel waarin de online en offline wereld worden gecombineerd via augmented reality. Elk LEGO Hidden Side-model – bijvoorbeeld een schoolbus of school – kan worden gebouwd zoals het er normaal uitziet, maar krijgt ook nog eens de extra laag: de behekste versie van zichzelf. Zo biedt LEGO precies wat kinderen willen: niet alleen de fysieke uitdaging van het bouwen met flink wat details en functionaliteiten, maar ook nog eens een universum vol verhalen.

Lees meer...

Foto's rechtenvrij voor journalistiek gebruik, naamsvermelding verplicht.
Foto Merritt Golfsupport.nl, foto Kaymer Getty Images

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij/Politiek - Beste Amsterdammers,
Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Onze stad wordt ook zwaar getroffen. Ik wil alle mensen die nu ziek zijn veel beterschap toewensen en de nabestaanden van overledenen condoleren met hun verlies.

Corona treft ons allemaal. Iedereen kan besmet raken, iedereen kan het virus verder verspreiden: jong en oud, zwart en wit, moslims en christenen, mannen en vrouwen. Onze ouderen en zwakkeren zijn het meest kwetsbaar en moeten door ons allemaal beschermd en geholpen worden.

De komende weken zijn cruciaal. In deze brief leest u de belangrijkste nieuwe landelijke maatregelen, en de extra maatregelen die in onze stad en in de regio gelden.

Daarbij doe ik een dringend beroep op u.
Blijf zoveel mogelijk binnen!

U weet dat we dit met elkaar moeten doen om te zorgen dat onze ziekenhuizen, en vooral de IC-afdelingen, het aan blijven kunnen en zo min mogelijk mensen ziek worden.

Blijft u alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling.

Landelijke maatregelen
Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen buiten spelen.
Voor alle jongeren en volwassenen geldt:houd 1,5 meter afstand van andere personen. Waar u ook bent en wat u ook doet.
Groepsvorming van drie of meer mensen is niet toegestaan, tenzij u met elkaar een huishouden vormt. Met een groep bedoelt het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden.

Winkels/OV
Voor winkels die nog open zijn geldt dat zij maatregelen dienen te treffen om ervoor te zorgen iedereen 1,5 meter afstand houdt. Indien dit niet gebeurt wordt hiertegen opgetreden. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer.

Contactberoepen
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en tattooshops mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken. En ook casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.

Evenementen
Tot 1 juni vinden er geen evenementen plaats. Koningsdag, de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen niet plaatsvinden zoals we dat gewend zijn.

Religieuze bijeenkomsten
Religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken. De reden dat bij deze bijeenkomsten wel meer dan drie personen mogen samen komen ligt in de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid.

Ik wil alle religieuze groepen omwille van de volksgezondheid echter sterk ontraden om bijeenkomsten plaats te laten vinden, hoezeer ik de behoefte aan troost en steun ook begrijp.
Ik ben dankbaar dat het overgrote deel van de moskeeën, synagogen en kerken al over is gegaan naar online diensten. Ik doe een beroep op een ieder om dit te blijven doen. Het is echt nodig dat we elkaar zo weinig mogelijk fysiek ontmoeten.
Het maximum van 30 mensen geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken.

Aanvullende regionale maatregelen
Wij zien nog plekken in onze stad waar te veel mensen samenkomen. Het kabinet heeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s de bevoegdheid gegeven om extra maatregelen te nemen als dat nodig is. Op basis van deze bevoegdheden, voeg ik een aantal maatregelen toe voor de regio Amsterdam-Amstelland:

Markten
Op markten mogen alleen nog maar etenswaren worden verkocht. Markten blijven daarmee een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat er meer ruimte ontstaat.

Fitnessapparatuur in parken wordt afgesloten

In veel parken kunnen bezoekers vrij gebruik maken van openbare fitnesstoestellen. Onder normale omstandigheden zijn dat plekken waar mensen hun conditie verbeteren. Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk zodat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem kan zijn.

Cruyff Courts en voetbalkooien worden gesloten
Onder normale omstandigheden zijn deze plekken waardevol voor onze inwoners. Sport verbroedert en houdt ons fit. Op basis van recente waarnemingen ziet het bestuur de omheinde voetbal- en basketbalkooien als een risico voor verspreiding van het coronavirus. Zowel overdag als er door te veel jongeren op een klein oppervlak wordt gesport maar ook ’s avonds als groepen er te dicht op elkaar rondhangen.

Speeltuinen en de meer dan 700 publiek toegankelijke sportveldjes zonder omheining blijven vooralsnog open.

Sportvelden en –parken
Alle beheerde sportvelden van o.a. sportverenigingen zijn al sinds enkele weken gesloten. Ondanks deze sluiting maken veel inwoners in hun vrije tijd er gebruik van. Omdat ook hier te veel mensen zich te dicht op elkaar bevinden wordt de handhaving op deze plekken geïntensiveerd.

Cameratoezicht
Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.

Handhaving

Onze politie en handhavers gaan boetes uitdelen als de regels niet worden nageleefd. Als u zich niet houdt aan de veilige afstand van 1,5 meter dan kan dat dus leiden tot forse boetes.

Tot slot

Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor de mensen in de zorg, bij de hulpdiensten, de gemeenten, de schoonmakers, de media, in de supermarkten en op alle andere plekken waar noodzakelijk werk wordt verricht. Op heel moeilijke en soms ook angstige momenten houdt u ons land gaande en daarvoor verdient u ons grootste respect.

Tegen alle mensen die in de verpleeghuizen en zorginstellingen van onze stad en onze regio wonen en geen bezoek meer kunnen ontvangen wil ik zeggen: Wij denken aan u.
Samen kunnen wij de eenzaamheid onder Amsterdammers tegengaan. Het online platform WijAmsterdam (link onderaan de brief) is toegankelijk. Daar verzamelt de gemeente alle maatschappelijke initiatieven in de stad. Wilt u iemand helpen of heeft u hulp nodig, dan nodig ik u van harte uit om daar te kijken. Corona is besmettelijk maar medemenselijkheid net zo goed.

Ik wil alle Amsterdammers prijzen. De afgekondigde maatregelen worden goed opgevolgd. Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere feestjes kunnen vieren. Laten we daarnaar uitkijken. Tot die tijd vraag ik u vol te houden, elkaar te helpen en elkaar aan te spreken, zodat we samen door deze moeilijke periode heen komen.

Ik wens u sterkte en alle goeds.

Femke Halsema

Voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en burgemeester van Amsterdam
Wilt u goed geïnformeerd zijn en blijven, kijk dan www.RIVM.nl en op www.amsterdam.nl
Vanaf 27 maart 2020: voor steun aan Amsterdammers of verzoeken om hulp: wijamsterdam.nl

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Maatschappij - 40% van de volwassenen in de gemeente Amsterdam heeft een overgewicht. 12% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van ‘Vandaagafvallen.nl’ dat informatie rondom afvallen in verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Lees meer...

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie/Duurzaamheid - De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt tot een hoogwaardige diensteneconomie met een belangrijke positie in internationale handelsnetwerken. De verbondenheid van de MRA met de rest van de wereld via haven, luchthaven en een uitgebreid logistiek netwerk draagt daaraan bij. Maar de wereld verandert snel. 

Lees meer...

020Amsterdam Economie - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Amsterdam betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van liefst €7,54. Dit is een groei van 17,1% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €6,44 per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

Lees meer...

Een originele manier om het lokale aspect van de hotels te ontdekken

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Amsterdam

Parool: Amsterdam

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam.

Merchandise NL Magazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht (2)

Reizen & Vakanties (2)