Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

Coronaduivel op de loer

020 Amsterdam Sport & Lifestyle - Al bent u de beste zwemmer van Amsterdam: toch is het oppassen geblazen met al die corona-ellende. We denken immers al gauw ‘Ach, het kan wel weer’, maar dat is natuurlijk nog niet het geval. Die gemene coronaduivel ligt nog steeds op de loer om toe te slaan als we het niet meer verwachten. En, bij het zwemmen wordt dat wel eens vergeten. Zwemmen in goedgekeurd natuurwater of zwemmen in een schoon zwembad, zwemmen met vrienden op 1,5 meter, met peuter, zonder peuter, met glijbaan, zonder glijbaan. Alles kan. Leve de zomer en onze prachtige waterstad.

Amsterdam telt een aantal officiële zwemlocaties in open water:
1. Strand IJburg, Diemerpark, Sloterstrand,
2. Nieuwe Meer: West en Noordoever,
3. Gaasperplas: Zuid en Noord en
4. De Hoge Dijk: Speelsloot en Strand.

Hier wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig getest. Op andere plekken wordt zwemmen misschien dan gedoogd, maar let op: het is geheel op eigen risico. De 1,5 meterregel geldt overal dus ook bij zwemmen en zonnen. Zoek bij grote drukte een andere plek op.


Buitenzwembaden
Liever niet zwemmen in open water? Dan kunt u naar het buitenzwembad. Lekker veilig, want hier is het water sowieso schoon, én er is altijd toezicht. Let op: vanwege het coronavirus zijn de buitenzwembaden minder vaak open en moet u vooraf reserveren.


Brediusbad
Een mooie plek in het groen aan de Spaarndammerdijk. Het Brediusbad is een 33-meterbad. Ook is er een kiosk en zijn er ligstoelen.


Flevoparkbad

De Franse krant Le Monde riep dit zwembad in Oost al eens uit tot beste buitenbad ter wereld. Het heeft onder meer een 50-meterbad, een bad voor kinderen met glijbaan en een grote ligweide met klimtoestel en luchtkussen.


Noorderparkbad

Dit bad in Noord werd zelfs een keer benoemd tot mooiste zwembad van de wereld! Er is een 25-meterbad, een lange glijbaan en er zijn 2 pierenbadjes.


Sportplaza Mercator

In dit sportcomplex aan de Jan van Galenstraat kan alleen worden gezwommen als het lekker weer is.


Het De Mirandabad

Niet: het Mirandabad maar ‘de’: Een echte Amsterdammer weet dat. Het bad is vernoemd naar een vroegere wethouder. Het buitenbad van dit zwemcomplex is doordeweeks al om 7.00 uur geopend voor banenzwemmen. Check de website voor alle openingstijden.


Peuterbadjes

Spetteren met een peuter? Elk stadsdeel heeft wel een peuterbadje. Deze badjes worden iedere dag schoongemaakt.

In West heb je bijvoorbeeld het Gibraltarbadje. Dit badje wordt aan het begin van het seizoen gevuld en blijft de hele zomer vol. Is het 20 graden of warmer, dan wordt hier ook toezicht gehouden. Er zijn bankjes waar u kunt zitten.

Het peuterbadje in het Noorderparkbad wordt dagelijks gecontroleerd. Er is een zwembadinstallatie die automatisch chloor toevoegt aan het water. Er zijn toiletten!


Het Beatrixpark
met het gelijknamige badje in Zuid is alleen al voor het bronzen beeld van een zeemeermin een bezoekje waard. Er is toezicht. Vlak naast het badje is een kinderspeelplaats met een grote zandbak.

In het pierenbadje van Aldo van Eyck in het Oosterpark staat een speeltoestel. Rondom het bad is een brede natuurstenen rand om op te zitten. Er is een toilet.

In het Gaasperplaspark in Zuidoost - vlakbij metrostation Gaasperplas - is een waterspeelplaats voor kleintjes. Hier kunt u lekker zitten en zonnen.

U weet natuurlijk dat het met zwemmen altijd oppassen geblazen is. Ook als u dé zwemmer van de eeuw bent, kunt u kramp krijgen en verdrinken. Dus, beter te vaak gezegd, dan achteraf spijt. Hieronder wat tips:

Tip 1: ga niet alleen het water in, of laat iemand u in de gaten houden. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken door bijvoorbeeld kramp.
Tip 2: kunt u niet zwemmen, ga dan niet verder dan tot uw knieën het water in.
Tip 3: baantjes zwemmen kan ook horizontaal langs het strandje, in plaats van rechtdoor zwemmen naar het midden.
Tip 4: spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn. Dat is levensgevaarlijk en verboden. U riskeert een boete als u dit wel doet.
Tip 5: drink geen alcohol als u nog gaat zwemmen.
Tip 6: ga niet met een luchtbedje of opgeblazen eenhoorn in het water als stevige aflandige wind staat. Voor u het weet, zit u op Texel.
Tip 7: wees aardig en sociaal. Dat is altijd mooi meegenomen. Bij mooi weer zijn grasveldjes en pleinen populaire recreatieplaatsen. Hou rekening met de omwonenden. Draai geen keiharde muziek, laat het terrein schoon achter en respecteer de nachtrust van mens en dier.


Meer weten

Zwemmen in open water is altijd op eigen risico. Er is geen toezicht. Denk dus goed aan uw veiligheid en let extra op kinderen. De officiële zwemplekken in Amsterdam staan op maps.amsterdam.nl/zwemwater.

Op sommige plaatsen geldt een waarschuwing voor blauwalg. Kijk voor meer informatie over de kwaliteit van het water op www.zwemwater.nl of bel de zwemwatertelefoon: 0800 102 1300 (gratis).

Kijk voor meer informatie over gezondheidsrisico's op de website van de GGD.

Alle Amsterdamse zwembaden staan op www.amsterdam.nlzwembaden.

Bron: Gemeente Amsterdam

 

 

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

23 juli 2021

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

D Reizen

Center Parcs