Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Meer leven in de brouwerij
In een aantal Amsterdamse volkstuinparken waren tuinders onzeker over de toekomst omdat hun volkstuinen wel eens een bouwlocatie zou kunnen worden. Met absolute zekerheid voor alle Amsterdamse volkstuinparken, ook op de lange termijn, heeft de gemeente Amsterdam een definitieve keuze gemaakt. Zaak is wel dat er voor Amsterdammers wat meer leven in die groene brouwerijen komt en dus komen er fiets- en wandelroutes, nieuwe voorzieningen en worden er allemaal activiteiten gepland. Alle plannen, die zijn vrijgegeven voor inspraak, staan vermeld in de Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid.

Extra eten
Een volkstuin is iets heerlijks. Meestal in groene gebieden buiten de stad kun je hier vrijuit tuinieren, lekker kletsen met gelijkgestemde gezellige buren, soms mag je er ook een huisje plaatsen en zelfs in de zomer ’s nachts genieten van de stilte. Uiteraard is het dan ook heerlijk om je eigen gekweekte groente te nuttigen. Wat wil je nog meer, vers uit je eigen grond, een luxe die tegenwoordig absoluut geen zekerheid meer is en die niet iedereen meer kent.

Heerlijk wonen in de stad is voor veel mensen het ultieme genot. Maar ook de stadsmensen hebben behoefte aan groene omgevingen en dus is het genieten in parken als ‘Nut en Genoegen’, ‘Rust en Vreugd’ of ‘Amstelglorie’; lekker uitwaaien in de natuur en lekker een beetje tuinieren.

Vroeger was dat heel anders. Dan teelde je je eigen groente voor je eigen verse consumptie, deelde je de opbrengst met je buren, je verkocht wat op de markt of leverde je aan de plaatselijke groenteboer. Eind 18e eeuw vond Amsterdam dat arbeiders in hun vrije tijd aardappelen en groente moesten telen. Zo had men meer voedsel en bleef het gezin gezond. Dat was vooral ook erg belangrijk in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog toen het voedselgebrek steeds nijpender werd; ideaal dus dat Amsterdam ook volkstuinen had.

 

Een groen park voor iedereen
Tuinieren is gezond voor lijf en leden en het maakt niet uit hoe oud je bent. Lekker kletsen met de buren en de ontspannen sfeer zorgden ervoor dat het aantal volkstuinen toenam. Het werden bijna gezellige groene parken die tegenwoordig deels zelfs ware volkstuincomplexen zijn geworden. 

Amsterdam wil dat iedereen met of zonder groene vingers kan genieten van een groene oase.

Het is het plan om volkstuinparken uitnodigende entrees te geven en gedeeltelijk openbaar te maken. Amsterdam is van mening dat ca 20% van de totale ruimte het hele jaar door bruikbaar worden voor iedereen. Dat impliceert dat er uiteraard ook nieuwe voorzieningen op de volkstuinparken komen, waar ook niet-tuinders gebruik van kunnen maken. Te denken valt aan wandelroutes, een fietsverbindingen, een theehuisje, speel- en sportruimte en voorzieningen voor educatie, zorg, kunst, gezondheid, of stadslandbouw.

Aan de slag met maatwerk
De gemeente wil met de nieuwe plannen aanvangen in de parken Amstelglorie, Rust en Vreugd, Wijkergouw, Buitenzorg, Ons Buiten, Nut en Genoegen, Sloterdijkermeer, Zonnehoek, De Federatie, Ons Lustoord en Dijkzicht. Deze 11 parken liggen in delen van de stad waar veel nieuwe bewoners zijn komen wonen. En om fijn te wonen, moeten zij ook van groene faciliteiten kunnen genieten.

Elk Amsterdams volkstuinpark is uniek. Dus voor elk park is maatwerk nodig. Elk park gaat, samen met de gemeente (en de Bond van Volkstuinders), een eigen plan maken.

Geef uw mening
U kunt uw mening geven over de Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid. Dat kan digitaal, mondeling of schriftelijk tot en met 25 juni 2020. De gemeente neemt uw zienswijze mee in de verdere besluitvorming.

Meer informatie
Wilt u meer weten? Inspreken misschien? Raadpleeg dan www.amsterdam.nl/inspraak en de

Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid

Jos de Jong

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

09 augustus 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

D Reizen

Center Parcs