Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid - 40% van de volwassenen in de gemeente Amsterdam heeft een overgewicht. 12% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van ‘Vandaagafvallen.nl’ dat informatie rondom afvallen in verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Opvallend is dat de gemeente Amsterdam hier wel beter scoort dan het landelijk gemiddelde’landelijk is dat namelijk 48,9% te zwaar en heeft 13,8% te maken met obesitas. 

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht. 


Sporten en bewegen in de gemeente Amsterdam

Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 60% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. 

Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Amsterdam: 

-       65% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten);

-       84% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining);

-       56% doet wekelijks aan sport;

-       Het percentage fietsgebruik ligt op 39%. Dit betekent dat bij 39% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets. 


Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
76% van de inwoners van Amsterdam ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Amsterdam wordt door 39% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 14% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 10% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 27% van de inwoners in Amsterdam rookt wel eens.

 
Meer informatie
Raadpleeg: Vandaagafvallen.nl en kijk even op Amsterdam

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

24 november 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

D Reizen

Center Parcs