Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij/gezondheid - Wie had een jaar geleden gedacht nu dat ultrafijnstof zo vreselijk schadelijk is! Daar is de laatste tijd een forse kentering in gekomen. Zo ook bij honderden medewerkers van Schiphol die claimen dagelijks te worden blootgesteld aan fijnstof, in ultrafijnstof moeten werken en zich zorgen maken over hun gezondheid. 

Ook de vakbonden maken zich zorgen over de gezondheid van de Schiphol-medewerkers en dan met name over de gezondheid van het personeel dat op het platform van de luchthaven werkt. Helaas zijn tot op heden de gevolgen van fijnstofuitstoot nog niet onderzocht voor werknemers in de luchtvaart. Wel maakte het FNV al eerder gewag van het feit dat de uitstoot van deze kwalijke stof gezondheidsproblemen veroorzaakt bij omwonenden van Schiphol. De uitstoot moet fors omlaag en moet eigenlijk geheel verdwijnen, hoe moeilijk dat waarschijnlijk ook is om op korte termijn te realiseren.

Het FNV heeft sinds kort een meldpunt geopend, waar in één week tijd al meer dan vierhonderd klachten zijn binnengekomen. FNV-campagneleider Schiphol, Joost van Doesburg: "Dat geeft wel aan dat de mensen die dagelijks in de ultrafijnstof moeten werken zich ernstige zorgen maken over hun gezondheid”. Er moet echt op korte termijn iets gebeuren stelt Van Doesburg. "De Tweede Kamer heeft in oktober een motie aangenomen waarin de minister wordt opgeroepen ook de platformmedewerkers bij het RIVM-onderzoek te betrekken. De minister moet die motie nu snel gaan uitvoeren."

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

22 januari 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice