Politiek & Maatschappij
Typography

Bijna twaalf procent van de gezinnen met kinderen jonger dan vier jaar koos er gedurende het afgelopen jaar voor om Amsterdam voor een andere gemeente in te ruilen. Van de vier grote steden in Nederland is dit percentage het hoogst in Amsterdam. In Den Haag was de vlucht uit de stad met vier procent dan weer het laagst: Rotterdam en Utrecht zitten er met respectievelijk acht en negen procent tussenin. Dit blijkt uit een analyse van het CBS die in juni is gepubliceerd.

Al jaren is het aantal jonge gezinnen dat van de vier grote steden naar een andere gemeente verhuisd groter dan de migraties tussen de middelgrote en kleine gemeenten. Dit aantal stadverlaters neemt in vergelijking tot 2017 echter wel langzaam af. Uit de analyse blijkt verder dat voornamelijk jonge gezinnen met een hoog inkomen de stad verlieten. Van de hoogste inkomengroep verhuisde elf procent in 2018 van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag naar een andere gemeente; dit in tegenstelling tot slechts vijf procent in de laagste inkomensgroep. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat jonge gezinnen zonder migratieachtergrond vaker naar een andere gemeente verhuizen dan jonge gezinnen met een migratieachtergrond. Zelfs als er rekening gehouden wordt met andere factoren zoals inkomensverschillen en eigendom van de woning, ligt het aantal jonge gezinnen zonder migratieachtergrond dat de stad achter zich laat nog altijd hoger.

Het ontbreken van een tuin en te weinig woonruimte worden in het WoON2018 onderzoek van het BZK en CBS genoemd als belangrijke redenen voor gezinnen om uit de grote steden te willen verhuizen. Woonruimte is natuurlijk in de grote steden meestal schaarser en duurder. Aanbieders als Boxie24 spelen hier op in, door opslagruimte aan te bieden in Amsterdam en omgeving. Dit vormt natuurlijk een - zij het vaak tijdelijke - oplossing voor een gebrek aan eigen woonruimte. De extra kosten van het huren van een opslagruimte in de stad moeten dan natuurlijk wel opwegen tegen de waarschijnlijk goedkopere huur voor een grotere woning in een andere gemeente. Ook andere initiatieven zoals Tuintjedelen.nl komen voort uit het ruimtegebrek in de stad. Dé behoefte die in de stad vaak niet vervuld wordt, is namelijk het hebben van een tuin. Veel stedelingen moeten het zonder stellen. Ook dit percentage is in Amsterdam het hoogst: 54 procent van de Amsterdamse gezinnen beschikt niet over een tuin. Tuintjedelen biedt dus een eenvoudige oplossing waarbij je, zelfs als je zelf niet over een tuin beschikt, toch even van een eigen groene stekje kunt genieten. Voor iedereen die groene vingers heeft en wil bijdragen aan een groenere buurt, schreven we eerder al over het project ”Groen in de buurt”, want wonen in een groene buurt maakt natuurlijk ook al heel wat goed!

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

16 september 2019

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice