Politiek & Maatschappij
Typography

Bijna twaalf procent van de gezinnen met kinderen jonger dan vier jaar koos er gedurende het afgelopen jaar voor om Amsterdam voor een andere gemeente in te ruilen. Van de vier grote steden in Nederland is dit percentage het hoogst in Amsterdam. In Den Haag was de vlucht uit de stad met vier procent dan weer het laagst: Rotterdam en Utrecht zitten er met respectievelijk acht en negen procent tussenin. Dit blijkt uit een analyse van het CBS die in juni is gepubliceerd.

Bijna twaalf procent van de gezinnen met kinderen jonger dan vier jaar koos er gedurende het afgelopen jaar voor om Amsterdam voor een andere gemeente in te ruilen. Van de vier grote steden in Nederland is dit percentage het hoogst in Amsterdam. In Den Haag was de vlucht uit de stad met vier procent dan weer het laagst: Rotterdam en Utrecht zitten er met respectievelijk acht en negen procent tussenin. Dit blijkt uit een analyse van het CBS die in juni is gepubliceerd.

Al jaren is het aantal jonge gezinnen dat van de vier grote steden naar een andere gemeente verhuisd groter dan de migraties tussen de middelgrote en kleine gemeenten. Dit aantal stadverlaters neemt in vergelijking tot 2017 echter wel langzaam af. Uit de analyse blijkt verder dat voornamelijk jonge gezinnen met een hoog inkomen de stad verlieten. Van de hoogste inkomengroep verhuisde elf procent in 2018 van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag naar een andere gemeente; dit in tegenstelling tot slechts vijf procent in de laagste inkomensgroep. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat jonge gezinnen zonder migratieachtergrond vaker naar een andere gemeente verhuizen dan jonge gezinnen met een migratieachtergrond. Zelfs als er rekening gehouden wordt met andere factoren zoals inkomensverschillen en eigendom van de woning, ligt het aantal jonge gezinnen zonder migratieachtergrond dat de stad achter zich laat nog altijd hoger.

Het ontbreken van een tuin en te weinig woonruimte worden in het WoON2018 onderzoek van het BZK en CBS genoemd als belangrijke redenen voor gezinnen om uit de grote steden te willen verhuizen. Woonruimte is natuurlijk in de grote steden meestal schaarser en duurder. Aanbieders als Boxie24 spelen hier op in, door opslagruimte aan te bieden in Amsterdam en omgeving. Dit vormt natuurlijk een - zij het vaak tijdelijke - oplossing voor een gebrek aan eigen woonruimte. De extra kosten van het huren van een opslagruimte in de stad moeten dan natuurlijk wel opwegen tegen de waarschijnlijk goedkopere huur voor een grotere woning in een andere gemeente. Ook andere initiatieven zoals Tuintjedelen.nl komen voort uit het ruimtegebrek in de stad. Dé behoefte die in de stad vaak niet vervuld wordt, is namelijk het hebben van een tuin. Veel stedelingen moeten het zonder stellen. Ook dit percentage is in Amsterdam het hoogst: 54 procent van de Amsterdamse gezinnen beschikt niet over een tuin. Tuintjedelen biedt dus een eenvoudige oplossing waarbij je, zelfs als je zelf niet over een tuin beschikt, toch even van een eigen groene stekje kunt genieten. Voor iedereen die groene vingers heeft en wil bijdragen aan een groenere buurt, schreven we eerder al over het project ”Groen in de buurt”, want wonen in een groene buurt maakt natuurlijk ook al heel wat goed!

020 Amsterdam  Kunst & Cultuur – Eindelijk, het is weer zover. De NedPhO-Koepel in Amsterdam Oost gaat weer open en dus kunnen we na de nodige maanden eindelijk weer genieten van concerten van het Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest Nederlands Kamerorkest.

Lees meer...

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt samen met jeugd- en studentenorkesten een muziekvideo voor Amsterdam
020 Amsterdam Kunst & Cultuur - ‘Stilte kan prachtig zijn, maar stilte kan ook te lang duren.’ Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest lanceert vandaag een video waarin musici uit het orkest een serenade brengen aan de stad Amsterdam.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest opent vanaf 1 juni weer haar deuren voor het publiek. Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen die premier Mark Rutte afgelopen week aankondigde, kan het orkest dan naar verwachting weer kleinschalig publiek ontvangen in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest in Amsterdam-Oost.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle & Gezondheid - Ruim 22% van de mensen die getest zijn door het Amsterdamse heeft antistoffen tegen COVID-19. Dit is het resultaat na de eerste week testen van het nieuwe Coronalab dat vorige week als eerste met een betrouwbare laboratoriumtest op de markt kwam.

Lees meer...

020 Amsterdam De afgelopen weken zijn voor veel mensen erg hectisch geweest. Maar de senioren in Nederland worden het zwaarst getroffen door het coronavirus. Nu de dagelijkse activiteiten worden afgelast en er nauwelijks of geen bezoek meer komt neemt de eenzaamheid toe. Toch zijn er verschillende initiatieven die het leven van ouderen een stukje dragelijker maken.

Lees meer...

Verbinding zonder fysiek contact
020 Amsterdam Maatschappij/Cultuur/Evenementen - Evenementen- en productiebureau Eventcare presenteert De Quarantainer, een mobiele ontmoetingsplek voor risicogroepen en hun dierbaren, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij/Politiek - Beste Amsterdammers,
Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Onze stad wordt ook zwaar getroffen.

Lees meer...

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie en Duurzaamheid - RAI Amsterdam zet deze zomer in op proefevenementen waarbij bezoekers en exposanten veilig bij elkaar worden gebracht. ‘Wij zijn klaar voor heropening conform anderhalve meter-richtlijnen’, aldus de beurs- en congresorganisatie.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij