Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij - Aanstaande donderdag staat het Internationaal Theater Amsterdam voor de 10e keer volledig in het teken van TEDxAmsterdam. Met als overkoepelend thema ‘The Big X’ staan er 10 sprekers op het podium die inspirerende talks geven over de maatschappij, duurzaamheid, het klimaat en kunst & cultuur. Bekende en minder bekende namen, allen met een prachtig verhaal over hun kijk op de toekomst van Amsterdam, de wereld én het grote onbekende.

Inspiratie van alle generaties

Naast de sprekers op het hoofdpodium, is er de BigXBrainstorm waarin wordt nagedacht over verschillende onderwerpen onder leiding van uiteenlopende mensen. Ook pitchen de vijf genomineerden van de TEDxAmsterdam Awards hun ideas worth doing. Jim Stolze -de man die TEDxAmsterdam 10 jaar geleden voor het eerst organiseerde-, Marian Spier, Pep Rosenfeld, Marc de Hond en Monique van Dusseldorp hosten tussen de plenaire momenten speciale talkshows. Hier spreken zij o.a Simon Anholt, Duncan Stutterheim, Tinkebell, Mandy Smith en Bas van Abel. Een andere highlight is de presentatie van 10-jarige kinderen van drie Amsterdamse basisscholen die als de toekomstige generatie van Amsterdam tijdens de openingsact vertellen over hun stad van de toekomst. TEDxAmsterdam partner Tata Consultancy Services (TCS) demonstreert tijdens het event haar nieuwe innovatie ‘Digital Skin’ dat als alternatief voor dierproeven en kostbare klinische tests dient.

 

Het volledige programma is bekend en vind je in de bijlage.

De tien sprekers zijn:

De Amsterdamse visuele poëet Laser 3.14 staat volledig geanonimiseerd met schmink en een capuchon op het podium. In zijn TEDx talk staan de vele stemmen van de stad centraal en gaat hij in op hoe belangrijk het is dat al deze stemmen gehoord worden.

Debbie Reber; ouderschapsactivist en oprichter van TiLT Parenting. Ze focust zich op neurologisch atypische kinderen, met bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie. Aanstaande donderdag zoomt ze in op de schade die het doet aan de maatschappij van de toekomst om te zeggen dat deze kinderen beter gemaakt moeten worden.  

Prof. dr. ir. Arjan van Timmeren focust zich in zijn TEDx talk op het dagelijks toepasbaar en schaalbaar maken van circulaire economie.

Jorge Mañes Rubio is een conceptuele, sociohistorische kunstenaar die elementen uit de realiteit en geschiedenis in zijn werk combineert met wat we niet kunnen zien, zijn vergeten of misschien nog ooit zal gebeuren. Donderdag vertelt hij over het bewonen en koloniseren van hemellichamen zoals planeten en de maan en welke kansen dit voor de mensheid zal bieden.  

Henk Blanken schrijft als auteur en journalist over Parkinson en de betekenis daarvan op zijn leven. Donderdag gaat hij in op de dilemma’s rondom dementie en euthanasie; met name op de onvrijheid die met de huidige Nederlandse wetgeving rondom euthanasie samengaat.

Toufic ‘Tey’ El-Rjula heeft geen geboortecertificaat en nadat hij al 6 jaar in Nederland woonde, moest hij in 2014 naar een vluchtelingenkamp verhuizen nadat zijn werkvisum verviel. Met zijn bedrijven Tykn en Zinc (Zero INvisible Children) heeft hij als doel op de papiergedreven identiteitsproblemen de wereld uit te helpen. Op TEDxAmsterdam vertelt hij zijn persoonlijke verhaal om het belang van een geboorteregister gebouwd op blockchain duidelijk te maken.  

Inger Leemans is Professor van Cultural History aan VU Amsterdam. Zij vindt dat we veel meer kunnen leren van het verleden, om ons niet steeds opnieuw te laten verrassen door bijvoorbeeld een financiële crisis. In haar TEDx talk legt ze uit waarom we de financiële wereld niet meer begrijpen en prikkelt ze samen met aroma jockey Jorg alle zintuigen van het publiek.

Zohra Moosa is Executive Director bij Mama Cash, het oudste internationale vrouwenfonds ter wereld. Mama Cash is gevestigd in Amsterdam en helpt op verschillende manieren groepen die zich richten op mensenrechten en sociale rechtvaardigheid geleid door vrouwen, meiden, transseksuelen en interseksuelen.

Felipe Villela is medeoprichter van reNature en heeft met deze stichting als doel om 1 miljoen hectare gedegradeerd land wereldwijd te herstellen via regeneratieve boslandbouwwerkzaamheden. Donderdag vertelt hij over de intelligentie van het designproces van de natuur en hoe we dit toepasbaar kunnen maken binnen bedrijven om de wereld positief te beïnvloeden én winst te maken. 

Prof. Heleen de Coninck houdt zich bezig met innovatie en duurzaamheid, en met name de impact en het probleem van klimaatverandering.

Kaartverkoop

De laatste kaarten zijn online verkrijgbaar op TEDx.Amsterdam.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

14 november 2019

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice