Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij - Op 27 maart 1943 vond in Amsterdam een spectaculaire verzetsactie plaats: de aanslag op het bevolkingsregister. 75 jaar later kunnen de bezoekers van het Verzetsmuseum deze actie meebeleven in de interactieve tentoonstelling Explosiegevaar!, te zien van 28 maart t/m 11 november.

Zaterdag 27 maart 1943, 21.15 uur. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten, dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis. Binnen trekken ze de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Bijna twee uur later haasten de verzetsmensen zich uit het pand. Op de deur hangen ze een bordje: EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen. Door de uitslaande brand kleurt de hemel rood. De aanslag is gelukt.

Vakanties naar de Algarve 

In de tentoonstelling Explosiegevaar! ontdekken de bezoekers waarom de aanslag werd gepleegd, hoe deze plaatsvond en wat het aangrijpende gevolg was. Ze maken kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Willem Arondéus, Gerrit van der Veen, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg. Met een 3D audiotour lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt ze mee in het verhaal en nodigt uit om mee te denken. Bijvoorbeeld met de discussies van de beramers over het gebruik van geweld. En over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.

Verzetsmuseum
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

26 maart 2019

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice