Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

Foto: Marc de Haan

020 Amsterdam Gezondheid - De Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen Eveline Crone, tevens winnaar van de prestigieuze Spinozapremie en auteur van onder meer ‘Het puberende brein’, geeft op maandag 6 mei in Paradiso Noord een lezing in het Engels over de ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk.

Foto: Marc de Haan

020 Amsterdam Gezondheid - De Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen Eveline Crone, tevens winnaar van de prestigieuze Spinozapremie en auteur van onder meer ‘Het puberende brein’, geeft op maandag 6 mei in Paradiso Noord een lezing in het Engels over de ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk.

Het programma is onderdeel van Science & Cocktails, een serie publieke lezingen door wetenschappers met verse cocktails naar eigen recept en live muziek na afloop.  

Onze hersenen spelen een cruciale rol in alles wat we doen, ook in de manier waarop we omgaan met anderen mensen (in het dagelijkse leven en op het internet) en de manier waarop we problemen oplossen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de technieken die het mogelijk maken om deze hersenactiviteiten daadwerkelijk in kaart te brengen, zijn een recente ontwikkeling. Deze zogenaamde ‘neuroimaging’ technieken worden tegenwoordig gebruikt om te begrijpen hoe kinderen en jongeren leren en zich ontwikkelen. Door hun neurologische, cognitieve, affectieve en sociale ontwikkelingen te bestuderen, begrijpen we steeds meer over de manier waarop jongeren denken, emoties ervaren en de bedoelingen van anderen opvatten.

De huidige generatie jongeren is continu bezig met het verzamelen, delen en verwerken van een constante stroom aan informatie. Een groot deel van hun dagelijks leven, interacties, leerproces en bevestiging gebeurt via online platforms en sociale media. Tegelijkertijd worden kinderen, pubers en jongvolwassenen geconfronteerd met een veelheid aan keuzes die hun huidige en toekomstige leven zal bepalen. De adolescentie, de overgangsfase naar volwassenheid, is een tijd vol met risico’s en kansen.

In haar lezing op maandag 6 mei leidt Eveline Crone het publiek door de ontwikkelingen in het tienerbrein, dat om moet gaan met de druk die het huidige informatietijdperk met zich meebrengt. Ook komen recente ontwikkelingen in het cognitie- en neurologisch onderzoek aan bod. Na afloop van haar lezing is er live muziek van de Rotterdamse band Smudged Toads, die een grotendeels geïmproviseerde en psychedelische liveshow neerzetten met een vuige mix van kraut, garage en elektronica.

Eveline Crone

Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en oprichter van het Brain and Development Research Center aan de Universiteit van Leiden, een van 's werelds meest vooraanstaande onderzoekscentra op het gebied van hersenen en ontwikkeling. Ze won een indrukwekkende reeks prijzen, waaronder de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap: de Spinozapremie. Mede daardoor was ze volgens Opzij in 2017 de invloedrijkste vrouw in de wetenschap. Eveline Crone is dé Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen.

Science & Cocktails

Na ruim tien jaar succesvolle en bekroonde edities in Kopenhagen, Johannesburg en Brussel, is Science & Cocktails in september 2018 van start gegaan in Amsterdam in samenwerking met Paradiso.

Science & Cocktails is een serie van inspirerende publieke lezingen door wetenschappers (in het Engels) voor iedereen die nieuwsgierig is naar de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Je hebt geen academische diploma’s of voorkennis nodig. Met een speciaal door Science & Cocktails ontworpen cocktail in de hand kun je op een ontspannen en informele manier iets nieuws leren. Na de lezing zijn er meer cocktails en is er live muziek. Eerder waren bij Science & Cocktails Amsterdam onder meer al te gast: Robbert Dijkgraaf, Ewine van Dishoeck, Erik Verlinde, Martina Vijver en Peter Sloot.

Science & Cocktails Amsterdam is een initiatief van het ‘Dutch Institute for Emergent Phenomena (DIEP)’ in samenwerking met NWA Route 2, en wordt gesteund door New Scientist. Meer informatie op: www.scienceandcocktails.org/ams

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - The Merchant House (THM) heropent haar programma voor 2020 met Deel 1: Stadsbeeld Kriebels, onderdeel van de wisselende groepstentoonstelling ‘De Onmisbare Ervaring van Kunst’.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Marc Albrecht, chef-dirigent De Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest, ontving op 20 juni een Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.

Lees meer...

020 Maatschappij Kunst & Cultuur - Vanaf 10 juli tot en met 27 september 2020 is de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West te zien in het Amsterdam Museum.

Lees meer...

Foodwatch lanceert manifest tegen de uitverkoop van wetenschap

Lees meer...

020 Amsterdam Reizen & Vakanties - WestCord Hotels heeft een campagne ontwikkeld gericht op binnenlands toerisme. De ‘Wees Welkom Weken’ omvatten diverse unieke auto-, fiets- en wandelvakanties variërend van drie, vijf en acht dagen in eigen land.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek/Maatschappij - Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij -  In Amsterdam worden vakantieverhuurwoningen sinds de coronacrisis massaal aangeboden als reguliere huurwoningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA).

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij - De Koninklijke Industrieele Groote Club stelt haar archief open voor het publiek.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - De MuseumJeugdUniverstiteit en Move, de interactieve Mobility Experience in Amsterdam, hebben de handen ineen geslagen om eind dit jaar een unieke collegereeks over de toekomst van mobiliteit te organiseren.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij