Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

Ajax heeft er inmiddels blikken van opengetrokken: jonge koppies die plotseling hun opwachting maken in het Ajax shirt van het eerste elftal. Nadat ze op doordeweekse avonden het toegestroomde publiek op sportpark De Toekomst hebben vermaakt. Wie was daar opeens in een Europa Cup-wedstrijd bij AA Gent, zo’n twintig jaar geleden? Rafael van der Vaart. Een broekie nog in Ajax kleding.

Enkele jaren later ging zijn goal tegen Feyenoord in De Klassieker de wereld over. Ambitieus vervolgde hij na Amsterdam zijn carrière in andere landen: van de Bundesliga naar de Premier League en de Spaanse La Liga. Van der Vaart speelde even in het wit van De Koninklijke. Bij Real Madrid dus.  Die stad maakte kennis met vele andere Ajax-talenten. Clarence Seedorf’s scoorde een strakke boogbal vanaf de middenlijn in datzelfde hagelwitte shirt van Real Madrid. Op een toen nog steeds piepjonge leeftijd. Het product van de Ajax-opleiding deed wat velen andere debutanten bij Ajax ook deden: scoren bij zijn debuut. Op zijn achttiende liftte hij met tranen de Cup met de Grote Oren de lucht in.

Bij de Madrileense rivaal van Real, Atletico Madrid, werd Johnny Heitinga jarenlang op waarde geschat. Onbevreesd en leidend ging hij de strijd aan met ’s werelds beste spitsen. La Liga maakte kennis met een echte crossbal. Zijn kiem lag ook in Amsterdam. Heitinga doorliep de jeugdopleiding in een succesvolle generatie met Van der Vaart, Stekelenburg en Wesley Sneijder. De shirts van deze spelers waren destijds erg populair in de Ajax fanshop.

Bluf en geldingsdrang brachten de kleine Sneijder tot over de hele wereld. Meer dan tien jaar in het shirt van de Amsterdammers gingen vooraf aan een imposante internationale carrière. Hij was erbij toen Ronald Koeman zijn titel vierde in de hoofdstad. En hij leidde het Nederlands Elftal bijna persoonlijk naar de WK-finale in 2010. Tussendoor pakte hij vele prijzen bij zijn indrukwekkende rijtje clubs, met het winnen van de Champions League voor Inter Milaan als absolute hoogtepunt.

Een blik op de huidige elftalfoto van Ajax levert veelbelovende perspectieven op. Frenkie de Jong speelt zich in een tijdsbestek van nog geen jaar in de kijker bij alle grote clubs in Europa. Hij is nu al baas op het middenveld in het AFC Ajax thuisshirt. Met zijn aanvallende, technische spel brengt Ajax waar de club voor staat. De Jong is nu een vaste waarde voor Oranje en hij speelt voor prijzen in Amsterdam. Samen met generatiegenoot Matthijs de Ligt wil hij niet weg voor er titels gegrepen zijn. De Ligt is bezig aan zijn derde seizoen. Jong, sterk, vastberaden en een geboren leider. Als een verdediger met een schat aan internationale ervaring staat hij in de laatste lijn van zijn Ajax. Die positie staat hij alleen af voor een echte stap omhoog. De vraag is waar naartoe?

Zolang voetbal bestaat komen de grootste Nederlandse voetballers uit Amsterdam. Ajax is de naam.
Foto: https://it.wikipedia.org/wiki/Finale_della_UEFA_Champions_League_1995-1996#/media/File:AFC_Ajax_-_Finale_Champions_League_1995-96.jpg

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - The Merchant House (THM) heropent haar programma voor 2020 met Deel 1: Stadsbeeld Kriebels, onderdeel van de wisselende groepstentoonstelling ‘De Onmisbare Ervaring van Kunst’.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Marc Albrecht, chef-dirigent De Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest, ontving op 20 juni een Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.

Lees meer...

020 Maatschappij Kunst & Cultuur - Vanaf 10 juli tot en met 27 september 2020 is de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West te zien in het Amsterdam Museum.

Lees meer...

Foodwatch lanceert manifest tegen de uitverkoop van wetenschap

Lees meer...

020 Amsterdam Reizen & Vakanties - WestCord Hotels heeft een campagne ontwikkeld gericht op binnenlands toerisme. De ‘Wees Welkom Weken’ omvatten diverse unieke auto-, fiets- en wandelvakanties variërend van drie, vijf en acht dagen in eigen land.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek/Maatschappij - Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij -  In Amsterdam worden vakantieverhuurwoningen sinds de coronacrisis massaal aangeboden als reguliere huurwoningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA).

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij - De Koninklijke Industrieele Groote Club stelt haar archief open voor het publiek.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - De MuseumJeugdUniverstiteit en Move, de interactieve Mobility Experience in Amsterdam, hebben de handen ineen geslagen om eind dit jaar een unieke collegereeks over de toekomst van mobiliteit te organiseren.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij