Politiek & Maatschappij
Typography

Spannende Stroom, de nieuwe demonstratie over elektriciteit in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan.

Spannende Stroom, de nieuwe demonstratie over elektriciteit in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan.

 

020 Amsterdam Maatschappij - Waarom krijg je soms een schokje als je iets aanraakt? Of gaat je haar overeind staan als je je trui uittrekt? En wat gebeurt er eigenlijk als het bliksemt? In de nieuwe demonstratie Spannende Stroom ontdekken bezoekers van NEMO Science Museum de antwoorden via verschillende experimenten met elektriciteit. Zo laten ze figuren zweven met statische elektriciteit, maken ze samen een levende stroomkring en staan de haren overeind met het pronkstuk uit de collectie: de Van de Graaff generator. Tijdens de meivakantie, tot en met 5 mei, zijn er nog meer extra activiteiten in NEMO. Bezoekers kunnen meedoen als proefpersoon in wetenschappelijk onderzoek naar liegen in Science Live. Hoe goed kun jij liegen en leugenaars ontmaskeren? 

 

In de meivakantie worden bezoekers vanaf 8 jaar in Science Live, NEMO's innovatieve onderzoeksprogramma, uitgedaagd om te liegen en elkaars leugens te ontdekken. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam testen in NEMO wie een goede leugenaar en een goede leugendetector is. "Het is het eerste experiment ooit waarbij kinderen de leugens van hun ouders mogen detecteren!", aldus Sophie van der Zee, assistent professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

 

Van der Zee: "Ouders leren hun kinderen beleefd te zijn, bijvoorbeeld als ze een cadeau ontvangen waar ze niet zo blij mee zijn. En als ouders gebruiken we nog wel eens 'een leugentje om eigen bestwil'. Als gevolg daarvan leren we allemaal liegen. Maar hoe gebeurt dat en wat zorgt ervoor of we goed kunnen liegen?".In het onderzoek mogen deelnemers dus liegen, maar wordt ook gekeken hoe goed bezoekers van het museum leugenaars kunnen ontmaskeren. Meer info: nemosciencemuseum.nl/sciencelive.

 

Meivakantie

In de meivakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Tot en met 5 mei 2019 kun je genieten van extra workshops en activiteiten. Race met een ballonwagen, onderzoek zeepbellen, ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium, word proefpersoon in Science Live of kom naar de nieuwe demonstratie Spannende Stroom. De Kettingreactieis in de meivakantie extra vaak te zien. Bekijk het programma via: nemosciencemuseum.nl/meivakantie

020 Amsterdam  Kunst & Cultuur – Eindelijk, het is weer zover. De NedPhO-Koepel in Amsterdam Oost gaat weer open en dus kunnen we na de nodige maanden eindelijk weer genieten van concerten van het Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest Nederlands Kamerorkest.

Lees meer...

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt samen met jeugd- en studentenorkesten een muziekvideo voor Amsterdam
020 Amsterdam Kunst & Cultuur - ‘Stilte kan prachtig zijn, maar stilte kan ook te lang duren.’ Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest lanceert vandaag een video waarin musici uit het orkest een serenade brengen aan de stad Amsterdam.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest opent vanaf 1 juni weer haar deuren voor het publiek. Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen die premier Mark Rutte afgelopen week aankondigde, kan het orkest dan naar verwachting weer kleinschalig publiek ontvangen in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest in Amsterdam-Oost.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle & Gezondheid - Ruim 22% van de mensen die getest zijn door het Amsterdamse heeft antistoffen tegen COVID-19. Dit is het resultaat na de eerste week testen van het nieuwe Coronalab dat vorige week als eerste met een betrouwbare laboratoriumtest op de markt kwam.

Lees meer...

020 Amsterdam De afgelopen weken zijn voor veel mensen erg hectisch geweest. Maar de senioren in Nederland worden het zwaarst getroffen door het coronavirus. Nu de dagelijkse activiteiten worden afgelast en er nauwelijks of geen bezoek meer komt neemt de eenzaamheid toe. Toch zijn er verschillende initiatieven die het leven van ouderen een stukje dragelijker maken.

Lees meer...

Verbinding zonder fysiek contact
020 Amsterdam Maatschappij/Cultuur/Evenementen - Evenementen- en productiebureau Eventcare presenteert De Quarantainer, een mobiele ontmoetingsplek voor risicogroepen en hun dierbaren, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij/Politiek - Beste Amsterdammers,
Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Onze stad wordt ook zwaar getroffen.

Lees meer...

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie en Duurzaamheid - RAI Amsterdam zet deze zomer in op proefevenementen waarbij bezoekers en exposanten veilig bij elkaar worden gebracht. ‘Wij zijn klaar voor heropening conform anderhalve meter-richtlijnen’, aldus de beurs- en congresorganisatie.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij