Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij - Aanstaande donderdag staat het Internationaal Theater Amsterdam voor de 10e keer volledig in het teken van TEDxAmsterdam. Met als overkoepelend thema ‘The Big X’ staan er 10 sprekers op het podium die inspirerende talks geven over de maatschappij, duurzaamheid, het klimaat en kunst & cultuur. Bekende en minder bekende namen, allen met een prachtig verhaal over hun kijk op de toekomst van Amsterdam, de wereld én het grote onbekende.

020 Amsterdam Maatschappij - Aanstaande donderdag staat het Internationaal Theater Amsterdam voor de 10e keer volledig in het teken van TEDxAmsterdam. Met als overkoepelend thema ‘The Big X’ staan er 10 sprekers op het podium die inspirerende talks geven over de maatschappij, duurzaamheid, het klimaat en kunst & cultuur. Bekende en minder bekende namen, allen met een prachtig verhaal over hun kijk op de toekomst van Amsterdam, de wereld én het grote onbekende.

Inspiratie van alle generaties

Naast de sprekers op het hoofdpodium, is er de BigXBrainstorm waarin wordt nagedacht over verschillende onderwerpen onder leiding van uiteenlopende mensen. Ook pitchen de vijf genomineerden van de TEDxAmsterdam Awards hun ideas worth doing. Jim Stolze -de man die TEDxAmsterdam 10 jaar geleden voor het eerst organiseerde-, Marian Spier, Pep Rosenfeld, Marc de Hond en Monique van Dusseldorp hosten tussen de plenaire momenten speciale talkshows. Hier spreken zij o.a Simon Anholt, Duncan Stutterheim, Tinkebell, Mandy Smith en Bas van Abel. Een andere highlight is de presentatie van 10-jarige kinderen van drie Amsterdamse basisscholen die als de toekomstige generatie van Amsterdam tijdens de openingsact vertellen over hun stad van de toekomst. TEDxAmsterdam partner Tata Consultancy Services (TCS) demonstreert tijdens het event haar nieuwe innovatie ‘Digital Skin’ dat als alternatief voor dierproeven en kostbare klinische tests dient.

 

Het volledige programma is bekend en vind je in de bijlage.

De tien sprekers zijn:

De Amsterdamse visuele poëet Laser 3.14 staat volledig geanonimiseerd met schmink en een capuchon op het podium. In zijn TEDx talk staan de vele stemmen van de stad centraal en gaat hij in op hoe belangrijk het is dat al deze stemmen gehoord worden.

Debbie Reber; ouderschapsactivist en oprichter van TiLT Parenting. Ze focust zich op neurologisch atypische kinderen, met bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie. Aanstaande donderdag zoomt ze in op de schade die het doet aan de maatschappij van de toekomst om te zeggen dat deze kinderen beter gemaakt moeten worden.  

Prof. dr. ir. Arjan van Timmeren focust zich in zijn TEDx talk op het dagelijks toepasbaar en schaalbaar maken van circulaire economie.

Jorge Mañes Rubio is een conceptuele, sociohistorische kunstenaar die elementen uit de realiteit en geschiedenis in zijn werk combineert met wat we niet kunnen zien, zijn vergeten of misschien nog ooit zal gebeuren. Donderdag vertelt hij over het bewonen en koloniseren van hemellichamen zoals planeten en de maan en welke kansen dit voor de mensheid zal bieden.  

Henk Blanken schrijft als auteur en journalist over Parkinson en de betekenis daarvan op zijn leven. Donderdag gaat hij in op de dilemma’s rondom dementie en euthanasie; met name op de onvrijheid die met de huidige Nederlandse wetgeving rondom euthanasie samengaat.

Toufic ‘Tey’ El-Rjula heeft geen geboortecertificaat en nadat hij al 6 jaar in Nederland woonde, moest hij in 2014 naar een vluchtelingenkamp verhuizen nadat zijn werkvisum verviel. Met zijn bedrijven Tykn en Zinc (Zero INvisible Children) heeft hij als doel op de papiergedreven identiteitsproblemen de wereld uit te helpen. Op TEDxAmsterdam vertelt hij zijn persoonlijke verhaal om het belang van een geboorteregister gebouwd op blockchain duidelijk te maken.  

Inger Leemans is Professor van Cultural History aan VU Amsterdam. Zij vindt dat we veel meer kunnen leren van het verleden, om ons niet steeds opnieuw te laten verrassen door bijvoorbeeld een financiële crisis. In haar TEDx talk legt ze uit waarom we de financiële wereld niet meer begrijpen en prikkelt ze samen met aroma jockey Jorg alle zintuigen van het publiek.

Zohra Moosa is Executive Director bij Mama Cash, het oudste internationale vrouwenfonds ter wereld. Mama Cash is gevestigd in Amsterdam en helpt op verschillende manieren groepen die zich richten op mensenrechten en sociale rechtvaardigheid geleid door vrouwen, meiden, transseksuelen en interseksuelen.

Felipe Villela is medeoprichter van reNature en heeft met deze stichting als doel om 1 miljoen hectare gedegradeerd land wereldwijd te herstellen via regeneratieve boslandbouwwerkzaamheden. Donderdag vertelt hij over de intelligentie van het designproces van de natuur en hoe we dit toepasbaar kunnen maken binnen bedrijven om de wereld positief te beïnvloeden én winst te maken. 

Prof. Heleen de Coninck houdt zich bezig met innovatie en duurzaamheid, en met name de impact en het probleem van klimaatverandering.

Kaartverkoop

De laatste kaarten zijn online verkrijgbaar op TEDx.Amsterdam.

020 Amsterdam  Kunst & Cultuur – Eindelijk, het is weer zover. De NedPhO-Koepel in Amsterdam Oost gaat weer open en dus kunnen we na de nodige maanden eindelijk weer genieten van concerten van het Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest Nederlands Kamerorkest.

Lees meer...

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt samen met jeugd- en studentenorkesten een muziekvideo voor Amsterdam
020 Amsterdam Kunst & Cultuur - ‘Stilte kan prachtig zijn, maar stilte kan ook te lang duren.’ Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest lanceert vandaag een video waarin musici uit het orkest een serenade brengen aan de stad Amsterdam.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest opent vanaf 1 juni weer haar deuren voor het publiek. Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen die premier Mark Rutte afgelopen week aankondigde, kan het orkest dan naar verwachting weer kleinschalig publiek ontvangen in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest in Amsterdam-Oost.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle & Gezondheid - Ruim 22% van de mensen die getest zijn door het Amsterdamse heeft antistoffen tegen COVID-19. Dit is het resultaat na de eerste week testen van het nieuwe Coronalab dat vorige week als eerste met een betrouwbare laboratoriumtest op de markt kwam.

Lees meer...

020 Amsterdam De afgelopen weken zijn voor veel mensen erg hectisch geweest. Maar de senioren in Nederland worden het zwaarst getroffen door het coronavirus. Nu de dagelijkse activiteiten worden afgelast en er nauwelijks of geen bezoek meer komt neemt de eenzaamheid toe. Toch zijn er verschillende initiatieven die het leven van ouderen een stukje dragelijker maken.

Lees meer...

Verbinding zonder fysiek contact
020 Amsterdam Maatschappij/Cultuur/Evenementen - Evenementen- en productiebureau Eventcare presenteert De Quarantainer, een mobiele ontmoetingsplek voor risicogroepen en hun dierbaren, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij/Politiek - Beste Amsterdammers,
Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Onze stad wordt ook zwaar getroffen.

Lees meer...

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie en Duurzaamheid - RAI Amsterdam zet deze zomer in op proefevenementen waarbij bezoekers en exposanten veilig bij elkaar worden gebracht. ‘Wij zijn klaar voor heropening conform anderhalve meter-richtlijnen’, aldus de beurs- en congresorganisatie.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij