Economie & Duurzaamheid
Typography

Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing @ Epicenter Amsterdam 

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing @ Epicenter Amsterdam 

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Talks
De talks werden geïntroduceerd door Nikolas Fahlskog van Innovation Catalyzer. Zijn missie is het bijdragen aan een gezonde en duurzame beleving die mensen aanspreken. “Samen kunnen we van onze wereld een betere plek maken.” Dit uitgangspunt werd door alle sprekers omarmd, hetzij op hun eigen invulling.

Thomas van den Boezem van StartLife, de food & agri ‘incubator & accelerator’ van Wageningen University & Research, beet de spits af met de uitdagingen voor startups in de food sector om te overleven. “Teveel agri-startups falen vanwege te weinig marktbehoefte, gebrek aan geld of een verkeerd samengestelde team. StartLife ondersteunt met betere (markt)inzicht, R&D-kennis en financieel support.” Tijdens Taste the Future adviseerde Thomas Nederlandse food entrepreneurs om vroeg in de ontwikkeling een kundige incubator erbij te halen. “Zo krijgen meer innovatieve initiatieven een blijvende impact.”

De tweede talk was een eyeopener voor veel mensen uit het publiek. Bart Drion van Moyee Coffee nam ons mee naar de koffieproducerende landen en legde uit waarom ‘Fair Chain’ koffie nodig is: 80% van de kosten van een cappuccino hier in het westen komt niet bij de koffieboeren terecht. “Het streven is om de koffieketen voor iedereen eerlijker te maken. Met behulp van ons transparantiebeleid zorgen we voor meer balans in de koffie-industrie. We hebben koffie in de blockchain geïntroduceerd.”

Daarna gaven de panelleden hun visie over de toekomst van voedsel. David Kat van Wasteless: ''Om voedsel op een bord of in een glas te krijgen, is er een lange weg nodig. Dat vergt veel van mens en natuur. Meer dan 30% van al het voedsel dat wij produceren belandt op de vuilnisbelt. Wij moeten nu beter omgaan met mens, planeet en winst. Onze toekomst, de toekomst van voedsel, zal zich beter voegen naar de wensen en behoeften van zowel de huidige wereldbevolking als komende generaties.''

Bram Ledeboer van SHIFT Invest heeft als doel om naast financieel rendement ook impact te creëren op het gebied van milieu en gezondheid. Bram benadrukt hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben tussen fondsbeheerders, bedrijven en Ngo’s.

Van De Krekerij / Burgs Foods kwam Sander Peltenburg. “Door de perceptie van het eten van insecten te veranderen, kunnen ze onderdeel worden van ons dagelijkse dieet. Dat is belangrijk voor de wereld om ons heen.” Zij hebben voor krekels en sprinkhanen gekozen omdat deze dieren een eigen unieke nootachtige en hartige smaak hebben. Door de insecten op een speciale manier te verwerken creëren zij producten die verrassend lekker en toegankelijk zijn, zoals hun krekelburger.

Ter afronding vroeg gespreksleider Nikolas de panelleden om in één woord de toekomst van eten te beschrijven. Thomas zijn antwoord: “Hetzelfde”, Sander: “Anders”, David: Klantgericht, Bram: Verrassend. Genoeg voer voor de toekomst dus en tijd voor een voorproefje van krekelburgers, 3D-food printing en algae caviaar.

Over StartLife, Wageningen University & Research
Wageningen University & Research en haar startup incubator StartLife bouwen een community van ondernemers, visionairs en wetenschappers om toonaangevend onderzoek te vertalen in wereldwijde maatschappelijke impact. “Iedereen met de ambitie en skills om wetenschap te verenigen met ondernemerschap nodigen we uit in contact te komen”, zegt Thomas van den Boezem tijdens het event.

Over Wasteless
Wasteless biedt een kant-en-klare software oplossing voor afprijzingen op basis van houdbaarheidsdata in supermarkten. Wasteless heeft een dynamische pricing engine ontwikkeld, voor versproducten met een beperkte houdbaarheidsdatum, waarmee supermarkten versproducten kunnen afprijzen op de vraagcurve. Wasteless is gevestigd in Tel Aviv en Amsterdam. Met Wasteless verkopen supermarkten meer, verspillen minder en betalen consumenten een lagere prijs voor bewust koopgedrag.

Over Moyee Coffee
Moyee Coffee hanteert een transparant productieproces. Sinds 2017 worden de fair chain boeren betaald via blockchain, een unicum in de koffie-industrie. Alle gegevens in de koffieketen, van de oogst tot aan de betaling, worden digitaal opgeslagen in de blockchain. Deze werkwijze zorgt voor transparantie voor iedereen. De gegevens worden vergrendeld door een cryptografische sleutel. Hierdoor kan er niet aan geknoeid worden aan de gegevens. Het resultaat is een eerlijke en volledige registratie van de koffieketen.

Over De Krekerij / Burgs Foods
Wereldwijd is er een zoektocht naar nieuwe en duurzame eiwitbronnen die zonder ons milieu te belasten een groeiende bevolking kunnen voeden. Krekels en sprinkhanen bieden hiervoor de perfecte oplossing. Bij het kweken van deze dieren wordt maar heel weinig water, land en voer gebruikt. Daarnaast kunnen ze gevoed worden met reststromen van plantaardige productie. Hierdoor heeft het een lage impact op het milieu. Ook zitten ze van nature bomvol met vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en vitamine B12.

Over SHIFT Invest
SHIFT Invest is een Nederlands durfkapitaalfonds dat investeert in innovaties met betrekking tot de waardeketen van voedsel en landbouw, gezonde voeding en bio based en circulaire technologieën. Door hun investeringen streven ze ernaar om ecologische duurzaamheid of gezondheidseffecten naast financieel rendement te creëren.

Over Epicenter
Epicenter Amsterdam is het eerste digitale innovatiehuis in Nederland. Een creatieve ontmoetingsplek voor snelgroeiende digitale bedrijven die willen samenwerken en hun groei willen versnellen. Epicenter is een platform voor iedereen die de toekomst van digitale transformatie aanspoort en nieuwe digitale technologie in al zijn vormen omarmen. De eerste vestiging van Epicenter werd opgericht in Stockholm. In navolging op het succes van de Zweedse vestiging opende Epicenter Amsterdam haar deuren. Inmiddels zijn ook Oslo, New York en Helsinki een ‘house of digital innovation’ rijker.