Cultuur & Uitgaan
Typography

Nieuw werk Robin de Raaff in wereldpremière 

Nieuw werk Robin de Raaff in wereldpremière 


020Amsterdam Kunst en Cultuur - Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft een wereldpremière! Op zaterdag 18 en maandag 20 mei, aanvang 20.15 uur, speelt het orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht North Atlantic Light, het tweede vioolconcert van de Nederlandse componist Robin de Raaff. Solist in het gloednieuwe werk is de jonge Nederlandse violiste Tosca Opdam. Zij speelde eerder een vioolsonate met dezelfde naam in Carnegie Hall in New York, waarna De Raaff het stuk transformeerde tot een vioolconcert met orkest.

Na zijn Vioolconcert Angelic Echoes uit 2008, leek de viool als solo-instrument voorlopig verdwenen uit het artistieke leven van Robin de Raaff. Totdat hij in 2014 violiste Tosca Opdam ontmoette in de Juilliard School in New York, waar zij haar opleiding volgde en hij een lezing gaf. Ze raakten geïnteresseerd in elkaars muzikale activiteiten en bleken allebei een grote belangstelling te hebben voor beeldende kunst. Met name het werk van de abstract expressionistische schilder Willem de Kooning. Al snel ontstond daaruit het idee om een werk met vioolsolo te schrijven, geïnspireerd op diens schilderij North Atlantic Light.

Wit canvas
Als de Kooning aan een schilderij begon, schilderde hij eerst een zo wit mogelijke ondergrond. Robin de Raaff vertaalde dat in de Vioolsonate naar de witte toetsen van de piano met als basis de toon c. De solist is als het ware de schilder die begint met een wit doek en daar langzamerhand structuur en vorm in gaat aanbrengen. Zo schilderen De Kooning en Opdam verder en brengen steeds meer kleur en gelaagdheid in hun kunstwerk. Totdat het schilderij af is en schilder en violiste met een nieuw spierwit doek aan een volgend schilderij beginnen.

Van de oorspronkelijke Vioolsonate maakte Robin de Raaff een versie voor viool en orkest, al gaat het niet om een directe transcriptie. De mogelijkheden in kleur en dynamiek van een orkest zijn beduidend groter dan die van één piano. Om daar optimaal van te profiteren, permitteert Robin de Raaff zich in de orkestversie veel meer tijd en ruimte. Het hieruit gegroeide Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ is daarom weliswaar gebaseerd op de Vioolsonate, maar is uiteindelijk een wezenlijk andere compositie geworden.

Nederlands Philharmonisch Orkest, Marc Albrecht, dirigent, Tosca Opdam, viool

Programma
Bartók - Suite ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’
De Raaff - Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ wereldpremière
Sjostakovitsj - Symfonie nr. 1

Mede mogelijk gemaakt door het Creatief Europa Programma van de Europese Unie (onderdeel van Music Up Close Network) en Fonds Podium Kunsten

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - The Merchant House (THM) heropent haar programma voor 2020 met Deel 1: Stadsbeeld Kriebels, onderdeel van de wisselende groepstentoonstelling ‘De Onmisbare Ervaring van Kunst’.

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Marc Albrecht, chef-dirigent De Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest, ontving op 20 juni een Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.

Lees meer...

020 Maatschappij Kunst & Cultuur - Vanaf 10 juli tot en met 27 september 2020 is de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West te zien in het Amsterdam Museum.

Lees meer...

Foodwatch lanceert manifest tegen de uitverkoop van wetenschap

Lees meer...

020 Amsterdam Reizen & Vakanties - WestCord Hotels heeft een campagne ontwikkeld gericht op binnenlands toerisme. De ‘Wees Welkom Weken’ omvatten diverse unieke auto-, fiets- en wandelvakanties variërend van drie, vijf en acht dagen in eigen land.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Vrije tijd – Amsterdam telt ongeveer 40 volkstuinparken en is zeker van plan dat aantal te behouden en misschien wel verder uit te breiden. Men wil zelfs die groene parken toegankelijker maken, meer onderdeel van de stad dus.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek/Maatschappij - Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij -  In Amsterdam worden vakantieverhuurwoningen sinds de coronacrisis massaal aangeboden als reguliere huurwoningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA).

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij - De Koninklijke Industrieele Groote Club stelt haar archief open voor het publiek.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - De MuseumJeugdUniverstiteit en Move, de interactieve Mobility Experience in Amsterdam, hebben de handen ineen geslagen om eind dit jaar een unieke collegereeks over de toekomst van mobiliteit te organiseren.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was. 

Lees meer...

020 Amsterdam Duurzaamheid - We hebben al eens eerder aandacht besteed aan deze bijzondere plant, maar het kan zeker geen kwaad om de plant opnieuw onder de aandacht te brengen. De Japanse duizendknoop is een hele bijzondere plant die schijnbaar maar één doel voor ogen staat: groeien, groeien en groeien.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020

Drogisterij