Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij VIDEO - Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent dat we ook weer op zoek gaan naar een nieuwe kinderburgemeester en 14 leden voor de kinderraad. Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen zich hiervoor opgeven.

De kinderburgemeester vertelt ons wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Hij of zij wordt daarbij geholpen door de kinderraad. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester en/of wethouders mee naar bijzondere gebeurtenissen, zoals de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei, en houdt soms een korte toespraak. De leden uit de kinderraad kunnen ook als locoburgemeester optreden.

De stem van alle kinderen
De huidige kinderburgemeester Dominic vertelt: “De stem van kinderen is belangrijk. Zij zijn ook inwoners van de stad. Het afgelopen jaar heb ik samen met de kinderraad mijn best gedaan om de stem te zijn voor alle kinderen uit Amsterdam.”

Op de agenda van de politiek
De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat vragen, wensen en zorgen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Ze stellen een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden en denken na over hoe dingen beter kunnen. Het afgelopen jaar heeft de kinderraad onze armoederegelingen onder de aandacht gebracht, zodat alle kinderen een sport kunnen beoefenen en kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. Ook hebben de kinderen advies gegeven over het recyclen van textielafval en voorgesteld om speciaal voor kinderen een programma over het bestrijden van vooroordelen te ontwikkelen. De kinderraad komt tijdens het schooljaar elke maand op een woensdag bij elkaar.

Geef je op!
Zit je in groep 7 of 8 en woon je in Amsterdam? Dan kun je je tot 27 september opgeven door een filmpje in te sturen. Uit elk stadsdeel nomineren we een aantal kandidaten. Een jury beslist wie er uiteindelijk in de kinderraad komen. De nieuwe kinderraadsleden bepalen onderling wie de kinderburgemeester wordt.

Meer informatie
amsterdam.nl/kinderraad

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

20 augustus 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com