Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Politiek - Weesp hoort 24 maart 2022 officieel bij Amsterdam, en andersom. Weesp wordt een ‘stadsgebied’ van Amsterdam en krijgt een gekozen bestuurscommissie. De Eerste Kamer keurde het wetsvoorstel hierover goed op 8 juni. Amsterdam maakt een groeispurt door de samenvoeging: het aantal inwoners gaat in 1 klap van 873.000 naar 893.000 en de stad groeit van zo’n 219 km2 naar ruim 243 km2.

Nieuw: stadsgebied

De gemeenteraad van Amsterdam besluit voor het zomerreces over stadsgebied Weesp. Een stadsgebied is nieuw voor Amsterdam. Hierbij werkt de gekozen Weesper bestuurscommissie binnen de (beleids)kaders van Amsterdam, maar maakt eigen afwegingen en keuzes. De leden van de bestuurscommissie kiezen uit hun midden een dagelijks bestuur.

Bestuur dicht bij de bewoners

Deze vorm - een stadsgebied met een gekozen bestuurscommissie - zorgt ervoor dat de samenvoeging zo min mogelijk ingrijpt in het dagelijks leven van de Weespers. Dat het bestuur dichtbij de bewoners staat, is een van de 14 kernwaarden die belangrijk zijn voor Weesp en de Weespers, en die zijn opgenomen in het bestuursakkoord tussen Weesp en Amsterdam.

Driemond

Het dorp Driemond valt nu nog onder het bestuur van Zuidoost, maar wordt in maart 2022 op verzoek van de dorpsraad Driemond toegevoegd aan stadsgebied Weesp. Driemonders stemmen dan voor de bestuurscommissie Weesp en niet meer voor de stadsdeelcommissie Zuidoost. Wat deze overgang betekent voor de dienstverlening aan de Driemonders, wordt nog onderzocht.

Sterk lokaal bestuur

Dat Weesp een stadsgebied wordt, verschilt van het bestuurlijk stelsel dat Amsterdam heeft met 7 stadsdelen. Alle 7 hebben een dagelijks bestuur en een stadsdeelcommissie die de schakel zijn tussen de buurt en het stadhuis. De gekozen buurtvertegenwoordigers in die commissies adviseren het dagelijks bestuur van het stadsdeel en dat van de hele stad. Zij weten immers wat er speelt in de wijken. Op dit moment wordt onderzocht hoe dit lokale bestuur sterker en toegankelijker kan worden en bewoners meer zeggenschap krijgen. De gemeenteraad van Amsterdam neemt hier vóór het zomerreces een besluit over, waarover wij u uiteraard informeren.

Meer weten
weesp.amsterdam.nl

Foto: Eveline de Bruin via Pixabay 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

25 oktober 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice