Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Politiek/Maatschappij - Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren.

In deze buurten staat de leefbaarheid voor bewoners zó onder druk door het toerisme, dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is. In de rest van de stad is vakantieverhuur vanaf 1 juli alleen nog toegestaan met een vergunning.

Bewoners konden tot eind mei hun mening geven over het verbod op vakantieverhuur in bovengenoemde 3 buurten. 780 personen reageerden en maar liefst 75% stemde vóór een verbod.

Er zijn Amsterdammers die het liefst een totaalverbod willen op vakantieverhuur in de hele stad. Maar dat is met de huidige wet- en regelgeving niet haalbaar.


Alleen verbod om dringende reden
De zogenoemde Europese Dienstenrichtlijn schrijft voor dat toeristische verhuur alleen mag worden beperkt als daar een dringende reden van algemeen belang voor is. Daarom kan de gemeente alleen ingrijpen in die buurten waar de balans ernstig is verstoord. Uit een rapport van Onderzoek, Informatie en statistiek (OIS) blijkt dat de bovengenoemde 3 buurten het meest te lijden hebben van het toerisme. Over 2 jaar doet de gemeente opnieuw onderzoek. Als dan blijkt dat andere buurten vergelijkbaar scoren, kunnen andere verbodswijken worden aangewezen.


Géén vergunning dan boete ad € 20.750,=.
In de overige wijken is het vanaf 1 juli 2020 alleen met een vergunning toegestaan om de eigen woning af en toe aan toeristen te verhuren. In de 3 wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden dus geen vergunningen verleend. Verhuur je toch, maar zonder vergunning, dan staat daar de werkelijk schrikbarende en exorbitante boete op van maar liefst € 20.750,-.

Vakantieverhuur explosief gegroeid
De toeristische verhuur van woningen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden. Het aanbod op de verschillende verhuurplatforms is 5 keer zo groot geworden. Het gaat inmiddels om zo’n 25.000 advertenties per maand. Deze groei heeft volgens de gemeente steeds meer negatieve gevolgen voor het woongenot in verschillende buurten.


Handhaving regels: de regels op een rijtje

1.      De woning moet de rest van het jaar bewoond zijn door de huurder/eigenaar.

2.      De woning mag maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal 4 personen.

3.      Vakantieverhuur aan toeristen moet u melden bij de gemeente.

4.      Bent u eigenaar van een koopwoning, maar valt u onder een VVE, dan hebt u toestemming van de VVE nodig.


Let op: een sociale huurwoning van een corporatie mag u sowieso niet voor vakantie verhuren. Huurt u een sociale huurwoning van een particuliere huisbaas, dan hebt u zijn/haar toestemming nodig.

Nu het vergunningstelsel voor vakantieverhuur in werking treedt, kan de gemeente de regels voor vakantieverhuur beter handhaven.

Bovenstaande regels voor vakantieverhuur gelden niet voor eigenaren van een Bed & Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.


Meer weten? Raadpleeg dan Particuliere vakantieverhuur
Bron: Gemeente Amsterdam

 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

18 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice