Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij -  In Amsterdam worden vakantieverhuurwoningen sinds de coronacrisis massaal aangeboden als reguliere huurwoningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA).

Het gaat mogelijk om zeer grote aantallen woningen. Deze bevinding onderstreept de vraag van het netwerk: een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad. HNA heeft de onderzoeksresultaten digitaal aangeboden aan wethouder Laurens Ivens.

Vanaf half maart – een week na de eerste coronadode in Nederland –  begonnen verhuurders hun vakantieverhuurwoningen om te zetten in reguliere huurwoningen, waarschijnlijk omdat men ze niet meer aan toeristen kon verhuren, aldus het onderzoek van het HNA. Woningen die voorheen werden aangeboden op vakantieverhuurplatforms als Airbnb en Booking.com werden ineens op reguliere verhuursites zoals Pararius en Kamernet gezet. Het merendeel van de woningen is voor een periode van twee, drie of vier maanden beschikbaar. Huurprijzen variëren van € 1.000 tot € 1.750 per maand met uitschieters naar boven.

Winstmaximalisatie
Volgens Dingeman Coumou, woordvoerder van het HNA, bewijst de uitkomst van het onderzoek dat verhuurders opportunistisch zijn en streven naar winstmaximalisatie: ”Veel reguliere huurwoningen zullen straks net zo makkelijk weer vakantiewoningen worden. Terwijl de stad juist is gebaat bij meer woonruimte voor bewoners. Amsterdam is prettiger als de stad niet wordt overspoeld door toeristen. Veel Amsterdammers ervaren dat op dit moment.”

Het HNA constateert dat nu bewijs is geleverd dat zeer grote aantallen, mogelijk duizenden, Amsterdamse woningen voor vakantieverhuur zijn onttrokken aan de huurmarkt. HNA vraagt daarom om een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad. Eerder schreef het onafhankelijke platform van huurders daarover al een brief naar het college van burgemeester en wethouders . Coumou: ‘Het gemak waarmee ineens duizenden woningen vrijkomen voor de reguliere huurmarkt laat zien hoe marktwerking woonruimte weghoudt bij inwoners van Amsterdam. Dat moet stoppen.’

 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

18 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice