Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Politiek & Maatschappij - De Koninklijke Industrieele Groote Club stelt haar archief open voor het publiek.

Vanaf nu kan iedereen rondkijken in het online Historisch Sprekers Archief. Meer dan drieduizend personen hebben sinds 1916 een voordracht gegeven in de ruim honderd jaar oude sociëteit en businessclub aan de Dam in Amsterdam.

"Verba volant”... in het gebouw Industria zijn sinds de opening in 1916 heel wat woorden vervlogen. Prominenten uit de politiek, het openbaar bestuur, het bedrijfsleven, de kunsten of de wetenschap hielden er voordrachten en gingen in gesprek met hun publiek. In totaal toont het  sprekers archief drieduizend invloedrijke sprekers.

Veel bekende namen
Bij die bijeenkomsten spraken minister-presidenten (al dan niet in spe), ondernemers, CEO’s, professoren en kunstenaars van naam en faam de Clubleden en hun gasten toe. Enkele voorbeelden: regeringsleider Ruud Lubbers, voetballegende Sjaak Swart, grootindustrieel Sydney van den Bergh, burgemeester Femke Halsema en Eurocommissaris Neelie Kroes.

Historisch overzicht
Dit vluchtig erfgoed is interessant voor iedereen met belangstelling voor de Club, maar ook biedt het een overzicht van de historische ontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven en de veranderende belangstelling onder ondernemers, vrije beroepsbeoefenaars en leidinggevenden voor hetgeen er speelde in de maatschappij.

Online archief
Vanaf nu kan iedereen online zien wie de afgelopen ruim 100 jaar een voordracht hebben gehouden. IGC-lid Jonne van der Drift is initiatiefnemer van dit online Archief. Afgelopen maanden heeft hij, samen met zes andere leden, alle sprekers online in kaart gebracht. Tijdens een feestelijk moment heeft hij het archief overgedragen aan scheidend IGC-voorzitter Eelco Dijk en beoogd IGC-voorzitter Douwe Lodewijk.

Over ons
De 1500 leden zien de Club als een tweede huiskamer. Waar een warme, vertrouwde sfeer heerst met klassieke zalen en rijke kunst en cultuur. Alle ruimten binnen de Club zijn in de afgelopen vijf jaar vernieuwd of gerestaureerd. Het is de plek om te vergaderen, te lunchen of te ontspannen samen met leden en vrienden. Dat is precies het doel van de Club: het sociaal verkeer tussen gelijkgestemden stimuleren en zakelijke en maatschappelijke interesses bij elkaar brengen. En voorzien in de gedeelde culturele belangstelling, en deze bevorderen. Naast een sociëteit en business club voor leden, is er ook ruimte voor privéaangelegenheden, congressen of andere zakelijke evenementen voor derden.

Meer informatie
Website                              : 
www.HistorischSprekersArchief.nl  
Contactpersoon                : Richard Francke 06-1135.5022 

 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

18 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice