Politiek & Maatschappij
Typography

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

In deze winter is er al bijna helemáál geen sprake meer van iets dat je winter mag noemen. Het klimaat verandert sterk en in de toekomst zullen we meer te maken krijgen met extremer weer. In Amsterdam is men zich daar terdege van bewust en presenteert, samen met de waterschappen, de ‘Strategie Klimaatadaptatie’. 

De afgelopen jaren hebben we in Amsterdam veel voorbeelden gezien van wateroverlast door hevige regenbuien. Maar ook zijn er weer vaker hittegolven en periodes van droogte. Samen met de waterschappen heeft de gemeente in kaart gebracht wat voor risico’s deze vormen van extreem weer teweeg kunnen brengen en wat voor impact die hebben op het dagelijks leven.


Schade en gezondheidsrisico's
Hitte heeft een grote impact op een stad als Amsterdam. In grote steden is het in de zomer op warme dagen soms wel 5 graden of meer warmer dan buiten de stad. Dat komt onder andre omdat steen, waarvan vele huizen zijn gebouwd, warmte vasthouden. Dat kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, er kan schade ontstaan aan de infrastructuur, een lage grondwaterstand leiden tot problemen met funderingen terwijl er bij forse regenbuien waterschade ontstaat omdat wegen en huizen onder water komen te staan en worden gebieden als Westpoort en de Watergraafsmeer kwetsbaar vanwege hun lage ligging. Zo zorgde de droge zomer in de openbare ruimte in 2018 maar liefst voor een schadepost van ruim € 3,5 miljoen. 


Amsterdam past zich aan
Weer beïnvloeden een aansturen is vooralsnog niet mogelijk (hoewel daar soms ook aan wordt getwijfeld). De stad op extreme weeromstandigheden voorbereiden en preventief aanpassingen verrichten, is natuurlijk wèl mogelijk. Amsterdam werkt dan ook hard aan het regenbestendig maken van de stad waarbij kwetsbare gebieden versneld worden aangepakt. Verder is de stad druk doende met innovatieve oplossingen, zoals het aanleggen van slimme blauw-groene daken met een grote waterberging. Verder wil men in Amsterdam dat nieuwbouw voortaan zodanig wordt ontworpen, dat er 60 millimeter regenwater kan worden opgevangen; het water dat op deze manier bij extreme regenbuien wordt opgevangen, kan dan weer worden gebruikt bij droogte. 
Wilt u hier meer over weten en uw mening over dit onderwerp geven? Dat kan. Raadpleeg daarvoor tot 1 april uw mening geven over dit voorstel.


Altijd rekening houden met klimaat
Of de bovengenoemde maatregelen fundamenteel zijn en alle problemen van het veranderende klimaat oplossen, is natuurlijk vrijwel onmogelijk; dat red je niet zo maar even. Maar, het is al heel wat dat men van mening is dat de er in de stad rekening met het klimaat moet worden gehouden. De ‘Strategie Klimaatadaptatie’ wordt daarom de komende tijd in concrete stappen uitgewerkt. Hiervoor zoeken de gemeente samenwerking met kennisinstellingen, waterschappen, projectontwikkelaars, ondernemers en zeker ook Amsterdammers. 


Meer informatie over Amsterdam en klimaat

Wilt u meedenken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In oktober zal Amsterdam een week in het teken staan van klimaatadaptatie vanwege de Climate Adaptation Summit die in Amsterdam wordt gehouden.

Raadpleeg Strategie Klimaatadaptatie (PDF, 12 MB)en Op de kaart: hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen in Amsterdam

Benieuwd wat u zélf kunt bijdragen aan het regenbestendig maken van de stad? 
Kijk op Amsterdam Rainproof.

 

Bron: Gemeente Amsterdam

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 november 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice