Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij – Begin april was het voor vele Amsterdamse snorfietsers wel even wennen dat men van het fietspad af moest en gewoon op de rijbaan moest rijden. Inmiddels zijn alle snorfietsers en ook de gewone fietsers gewend aan deze maatregel. Fietsers kunnen weer gewoon fietsen zonder plotseling al dan niet met snelheid en vrijwel geruisloos te worden ingehaald, hetgeen in het verleden nog wel eens tot schrik en beven leidde van alle betrokken partijen. Fietsers hebben meer ruimte op het fietspad en er gebeuren aanmerkelijk minder ongelukken, hetgeen mede gebeurt omdat snorfietsers verplicht een helm moeten dragen.

Handhaving moet
Het voordeel van een nieuwe wettelijke regel die niet altijd even duidelijk wordt geventileerd richting de bevolking, is dat de overheidskas weer lekker wordt gespekt. Dat was ook zo bij de introductie van deze nieuwe maatregel en dus kon de afdeling handhaving weer even lekker zo’n kleine 4300 boetes uitschrijven voor óf rijden op het fietspad óf voor het rijden zonder helm. Tel uit je winst, toch lekker meegenomen.  

Minder ongelukken met ook minder snorfietsers 
De daling van het aantal ongelukken met een snorfiets is best frappant. Tussen april en oktober 2018 waren er 100 ongelukken waar de een snorfiets bij was betrokken en in dezelfde periode, maar nu van 2019, waren dat er 30. Klasse natuurlijk dat deze maatregel zo veel effect sorteert, als die regel tenminste ten grondslag ligt aan de daling van het aantal ongelukken. Het kan tenslotte ook zo zijn dat dit komt door een daling van het aantal snorfietsen in Amsterdam (begin 2018 waren dat er ca 37.000 en in oktober was dit gedaald naar ongeveer 11.000), dat er dus minder wordt gereden, dat er veel regen is gevallen waardoor men het OV gebruikte of wat dan ook. Je kunt je hierbij van alles afvragen, maar feit blijft dat er minder ongelukken zijn gebeurd en dat is natuurlijk hartstikke goed. 

 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 november 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice