Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij/Duurzaamheid – Vanaf november 2020 mogen oude dieselauto’s meer rijden binnen de Amsterdamse ringweg A10. Deze nieuwe maatregel met een zonemilieu sluit aan op het nieuwe landelijke landelijk systeem.Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar kiezen uit twee soorten milieuzones voor dieselauto’s (personen- en bedrijfsvoertuigen) en kunnen diesels weigeren die ouder zijn dan vijftien of twintig jaar. Deze maatregel wordt in december aan de orde gesteld in de gemeenteraad. 

Stevig Balen
Zo’n 8000 Amsterdamse bezitters zijn de pineut met dit beleid. Hun auto’s, hoe goed ze ook nog rijden, zijn rijp voor de sloop. Rijd je er toch binnen de A-10 ring mee rond, dan kun je ongetwijfeld een forse bekeuring tegemoet zien. Op de snelweg mag je nog wel met een oude diesel rijden, maar als je ermee de stad in wilt, moet je hem buiten de ring ergens parkeren en met openbaar vervoer verder rijden. Wat een lol!
Voor vele mensen is dat stevig balen. Je zal maar een omgebouwde camper bezitten waarmee je al jaarlijks op vakantie gaat, of een fraaie oldtimer waar je heel je hebben en houwen in hebt gestopt en waarmee je dus niet meer in Amsterdam mag rijden! 

Bereken je premie | ZorgDirect 

Slopen die bende en sloopsubsidie
De enige optie die je hebt, als je niet over een garage beschikt waar je tot in de lengte der jaren alleen maar nostalgisch naar je fraaie nooit meer aan het verkeer deelnemende oude dieselauto kunt kijken, is het zo sympathieke gebaar van de gemeente om je een sloopsubsidie te geven voor die zo fraaie oude auto van vóór 2005. 
De ‘auto-nostalgiegenieters’ kunnen aanspraak maken op maar liefst een bedrag variërend tussen de € 500 en € 2000. Je hele ‘auto hebben-en-houwen’ gaat op de schop. Al die jaren van inspanning om toch vooral je liefde, je oude auto te behouden, worden je ontnomen.  ‘Weg met al die oldtimers dus’, is dus het beleid van de gemeente Amsterdam. Niet meer op vakantie met je oude camper, maar voortaan dus maar met een afschuwelijk milieuvervuilend vliegtuig naar de zon.    

Uitzonderingen
Heb je bijvoorbeeld een oude diesel als gehandicaptenvervoer, of heb je een oldtimer of camper van veertig jaar of ouder, dan mag je weer wèl in Amsterdam rondrijden. Met die veertig jaar betreft dat op dit moment dus dieselauto’s gebouwd vóór 1979 (2019 min veertig jaar).Alle auto’s met een bouwjaar tussen 1979 en 2005 mogen dus naar de sloop.  Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 november 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

One.com

Greenchoice