Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - Vanaf voorjaar 2022 kan iedereen bieden op hout van Amsterdamse gekapte bomen. U dus ook. Alle gevelde reuzen uit de stad worden in het Amsterdamse bos opgeslagen en geveild. Het geld dat dat oplevert, gebruiken we om nieuwe bomen te planten en het groen in het Amsterdamse bos te beheren en onderhouden.

Met deze houtveiling krijgt iedereen de kans om iets moois te doen met het hout van onze Amsterdamse bomen. Dit najaar richten we alvast een houtopslag in het Amsterdamse bos in. De eerste veiling verwachten we in maart volgend jaar.

Van fundering tot meubels
We hebben zo’n 300.000 bomen in beheer, die regelmatig onderzocht worden. Soms zijn ze ziek en kunnen ze andere bomen besmetten, of zo zwak dat ze bij harde wind kunnen omwaaien. Voor de aanleg van een nieuwe weg of woonwijk, moeten bomen soms ook wijken. Dan worden ze als het kan verplaatst of gekapt en vervangen. Het hout van onze bomen is uitermate geschikt voor funderingen, meubels, speeltoestellen of kleinere gebruiksvoorwerpen. De houtsnippers verwerken we apart, bijvoorbeeld voor park- of bospaadjes.

Meer partijen maken kans
Tot nu toe gingen de bomen naar Stichting Stadshout die het Amsterdamse hout verwerkte. Met de veiling krijgen alle Amsterdamse partijen een kans: Amsterdamse bedrijven, maar ook kleinere buurtinitiatieven of particulieren.

Houtzagerij en informatiecentrum?
De TU Delft en de Universiteit Wageningen gaan onderzoeken of er bij de houtopslag ook een volledig ingerichte houtzagerij kan komen met een informatie- en educatiecentrum voor bezoekers, vakscholen en basisonderwijs over duurzaam bosbeheer en circulair stedelijk hout.

Meer informatie
De eerste veiling verwachten we in maart 2022. Wilt u meer weten, raadpleeg dan https://www.amsterdam.nl/

Bron: Gemeente Amsterdam

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

23 juli 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

coolblue

One.com