Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

020 Amsterdam Economie/Duurzaamheid - De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt tot een hoogwaardige diensteneconomie met een belangrijke positie in internationale handelsnetwerken. De verbondenheid van de MRA met de rest van de wereld via haven, luchthaven en een uitgebreid logistiek netwerk draagt daaraan bij. Maar de wereld verandert snel. 

020 Amsterdam Economie/Duurzaamheid - De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt tot een hoogwaardige diensteneconomie met een belangrijke positie in internationale handelsnetwerken. De verbondenheid van de MRA met de rest van de wereld via haven, luchthaven en een uitgebreid logistiek netwerk draagt daaraan bij. Maar de wereld verandert snel. 

De regio staat voor een groot aantal opgaven en de druk op de ruimte wordt groter. Zorgen over onze brede welvaart, in het hier en nu, later en elders, nemen toe. Belangen en gemoederen lopen hierdoor soms hoog op. Dit staat een open dialoog over strategische keuzes die bepalend zijn voor de toekomst van de regio in de weg. De internationale verbondenheid van de MRA blijft de komende decennia een belangrijke schakel in de metropolitane economie. Hoe dit zich ontwikkelt, is complex en vergt gesprek om tot (be)grip en meer samenwerking  te komen.


In dit FutureLab staan 3 vragen centraal:
1. Hoe ontwikkelt de hoogwaardige diensteneconomie van de Metropoolregio Amsterdam zich in vier toekomstscenario’s in 2040?
2. Op welke wijze is internationale connectiviteit ondersteunend in deze scenario’s?
3. En wat is er dan nodig om op korte en lange termijn te werken aan een slimme, groene en gezonde metropool?


FutureLabs samen de MRA ontwerpen in 2040 als slimme, groene en gezonde regio

Samen met een kennisnetwerk bestaande uit strategen, visionairs, disruptieve denkers en onderzoekers vanuit diverse organisaties voert de Amsterdam Economic Board in FutureLabs het gesprek over de belangrijke vraagstukken en schurende punten in de regio. We gaan vrijdenkend, constructief en los van belangen met elkaar in gesprek.


In deze ontwerplabs – waar de context geheel geschetst is in het licht van het jaar 2040 – geven we samen vorm aan innovatieve en al dan niet disruptieve ontwikkelingen die tegen die tijd een rol spelen. Met scenario’s en toekomstige wereldbeelden zoeken we samen naar antwoorden op de ontwerpopgave: Wat als de MRA in 2040 een groene, gezonde en slimme regio wordt, waarin internationale connectiviteit de economie zo goed mogelijk ondersteunt? Hieraan toegevoegd wordt de minstens zo belangrijke vraag: hoe dan?


Meer informatie
Het aantal plekken in het FutureLab zijn beperkt.
Vind je dat je erbij moet zijn? Stuur dan een e-mail naar Mirko van Vliet

 

020 Amsterdam Evenementen -  We pakken de dekentjes weer uit de kast voor de 4e editie van Lig & Luisterconcert op donderdag 5 maart bij QRU. KY., Jacht en Aysia brengen je veelzijdige muzikale avond van piano tot drums, van melancholische pop tot soul.

Lees meer...

Turangalîla inspireert Hitchcock en Radiohead

Lees meer...

020 Amsterdam Kunst/cultuur/muziek - Lig & Luister @ QRU heeft de smaak weer te pakken en komt in 2020 weer met spraakmakende programma’s. Ook de derde editie wordt een avond vol met live muziek. Haal je warme dekentjes uit de kast en kom op donderdag 23 januari.Luisteren naar Raoul MichelRenée Spijker en Lotte Kok, die van deze donderdag een betoverende avond zullen maken. Live muziek in een historische loods maar wat toch voelt als je huiskamer.

Lees meer...

De Overstapweken van ‘Bio lekker voor je’
020 Amsterdam Lifestyle – 22% van de Nederlandse consumenten koopt (ongeveer) evenveel biologische- als niet-biologische voedingsmiddelen. Bijna de helft van de biologische kopers koopt nu zelfs meer biologische producten dan voorheen.

Lees meer...

020Amsterdam Hobby en vrije tijd - Goed nieuws waar échte LEGO fans al even op hebben gewacht: het augmented reality-spel LEGO® Hidden Side™ is verkrijgbaar! Het is het eerste spel waarin de online en offline wereld worden gecombineerd via augmented reality. Elk LEGO Hidden Side-model – bijvoorbeeld een schoolbus of school – kan worden gebouwd zoals het er normaal uitziet, maar krijgt ook nog eens de extra laag: de behekste versie van zichzelf. Zo biedt LEGO precies wat kinderen willen: niet alleen de fysieke uitdaging van het bouwen met flink wat details en functionaliteiten, maar ook nog eens een universum vol verhalen.

Lees meer...

Foto's rechtenvrij voor journalistiek gebruik, naamsvermelding verplicht.
Foto Merritt Golfsupport.nl, foto Kaymer Getty Images

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij/Politiek - Beste Amsterdammers,
Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Onze stad wordt ook zwaar getroffen. Ik wil alle mensen die nu ziek zijn veel beterschap toewensen en de nabestaanden van overledenen condoleren met hun verlies.

Corona treft ons allemaal. Iedereen kan besmet raken, iedereen kan het virus verder verspreiden: jong en oud, zwart en wit, moslims en christenen, mannen en vrouwen. Onze ouderen en zwakkeren zijn het meest kwetsbaar en moeten door ons allemaal beschermd en geholpen worden.

De komende weken zijn cruciaal. In deze brief leest u de belangrijkste nieuwe landelijke maatregelen, en de extra maatregelen die in onze stad en in de regio gelden.

Daarbij doe ik een dringend beroep op u.
Blijf zoveel mogelijk binnen!

U weet dat we dit met elkaar moeten doen om te zorgen dat onze ziekenhuizen, en vooral de IC-afdelingen, het aan blijven kunnen en zo min mogelijk mensen ziek worden.

Blijft u alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling.

Landelijke maatregelen
Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen buiten spelen.
Voor alle jongeren en volwassenen geldt:houd 1,5 meter afstand van andere personen. Waar u ook bent en wat u ook doet.
Groepsvorming van drie of meer mensen is niet toegestaan, tenzij u met elkaar een huishouden vormt. Met een groep bedoelt het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden.

Winkels/OV
Voor winkels die nog open zijn geldt dat zij maatregelen dienen te treffen om ervoor te zorgen iedereen 1,5 meter afstand houdt. Indien dit niet gebeurt wordt hiertegen opgetreden. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer.

Contactberoepen
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en tattooshops mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken. En ook casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.

Evenementen
Tot 1 juni vinden er geen evenementen plaats. Koningsdag, de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen niet plaatsvinden zoals we dat gewend zijn.

Religieuze bijeenkomsten
Religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken. De reden dat bij deze bijeenkomsten wel meer dan drie personen mogen samen komen ligt in de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid.

Ik wil alle religieuze groepen omwille van de volksgezondheid echter sterk ontraden om bijeenkomsten plaats te laten vinden, hoezeer ik de behoefte aan troost en steun ook begrijp.
Ik ben dankbaar dat het overgrote deel van de moskeeën, synagogen en kerken al over is gegaan naar online diensten. Ik doe een beroep op een ieder om dit te blijven doen. Het is echt nodig dat we elkaar zo weinig mogelijk fysiek ontmoeten.
Het maximum van 30 mensen geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken.

Aanvullende regionale maatregelen
Wij zien nog plekken in onze stad waar te veel mensen samenkomen. Het kabinet heeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s de bevoegdheid gegeven om extra maatregelen te nemen als dat nodig is. Op basis van deze bevoegdheden, voeg ik een aantal maatregelen toe voor de regio Amsterdam-Amstelland:

Markten
Op markten mogen alleen nog maar etenswaren worden verkocht. Markten blijven daarmee een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat er meer ruimte ontstaat.

Fitnessapparatuur in parken wordt afgesloten

In veel parken kunnen bezoekers vrij gebruik maken van openbare fitnesstoestellen. Onder normale omstandigheden zijn dat plekken waar mensen hun conditie verbeteren. Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk zodat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem kan zijn.

Cruyff Courts en voetbalkooien worden gesloten
Onder normale omstandigheden zijn deze plekken waardevol voor onze inwoners. Sport verbroedert en houdt ons fit. Op basis van recente waarnemingen ziet het bestuur de omheinde voetbal- en basketbalkooien als een risico voor verspreiding van het coronavirus. Zowel overdag als er door te veel jongeren op een klein oppervlak wordt gesport maar ook ’s avonds als groepen er te dicht op elkaar rondhangen.

Speeltuinen en de meer dan 700 publiek toegankelijke sportveldjes zonder omheining blijven vooralsnog open.

Sportvelden en –parken
Alle beheerde sportvelden van o.a. sportverenigingen zijn al sinds enkele weken gesloten. Ondanks deze sluiting maken veel inwoners in hun vrije tijd er gebruik van. Omdat ook hier te veel mensen zich te dicht op elkaar bevinden wordt de handhaving op deze plekken geïntensiveerd.

Cameratoezicht
Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.

Handhaving

Onze politie en handhavers gaan boetes uitdelen als de regels niet worden nageleefd. Als u zich niet houdt aan de veilige afstand van 1,5 meter dan kan dat dus leiden tot forse boetes.

Tot slot

Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor de mensen in de zorg, bij de hulpdiensten, de gemeenten, de schoonmakers, de media, in de supermarkten en op alle andere plekken waar noodzakelijk werk wordt verricht. Op heel moeilijke en soms ook angstige momenten houdt u ons land gaande en daarvoor verdient u ons grootste respect.

Tegen alle mensen die in de verpleeghuizen en zorginstellingen van onze stad en onze regio wonen en geen bezoek meer kunnen ontvangen wil ik zeggen: Wij denken aan u.
Samen kunnen wij de eenzaamheid onder Amsterdammers tegengaan. Het online platform WijAmsterdam (link onderaan de brief) is toegankelijk. Daar verzamelt de gemeente alle maatschappelijke initiatieven in de stad. Wilt u iemand helpen of heeft u hulp nodig, dan nodig ik u van harte uit om daar te kijken. Corona is besmettelijk maar medemenselijkheid net zo goed.

Ik wil alle Amsterdammers prijzen. De afgekondigde maatregelen worden goed opgevolgd. Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere feestjes kunnen vieren. Laten we daarnaar uitkijken. Tot die tijd vraag ik u vol te houden, elkaar te helpen en elkaar aan te spreken, zodat we samen door deze moeilijke periode heen komen.

Ik wens u sterkte en alle goeds.

Femke Halsema

Voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en burgemeester van Amsterdam
Wilt u goed geïnformeerd zijn en blijven, kijk dan www.RIVM.nl en op www.amsterdam.nl
Vanaf 27 maart 2020: voor steun aan Amsterdammers of verzoeken om hulp: wijamsterdam.nl

020 Amsterdam Lifestyle/Gezondheid/Maatschappij - 40% van de volwassenen in de gemeente Amsterdam heeft een overgewicht. 12% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van ‘Vandaagafvallen.nl’ dat informatie rondom afvallen in verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Lees meer...

Preventieve maatregelen Amsterdam 
020 Amsterdam Maatschappij/lifestyle - Het weer is iets ongrijpbaars en blijft ons verbazen met, met name de afgelopen jaren, behoorlijk warme en droge zomers.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie/Duurzaamheid - De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt tot een hoogwaardige diensteneconomie met een belangrijke positie in internationale handelsnetwerken. De verbondenheid van de MRA met de rest van de wereld via haven, luchthaven en een uitgebreid logistiek netwerk draagt daaraan bij. Maar de wereld verandert snel. 

Lees meer...

020Amsterdam Economie - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Amsterdam betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van liefst €7,54. Dit is een groei van 17,1% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €6,44 per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

Lees meer...

Een originele manier om het lokale aspect van de hotels te ontdekken

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Amsterdam

Parool: Amsterdam

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam.

Merchandise NL Magazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht (2)

Reizen & Vakanties (2)