Economie & Duurzaamheid
Typography

020 Amsterdam Duurzaamheid - Het gasverbruik wordt in Nederland steeds verder teruggedrongen. De kans is groot dat we vanaf 2021 de CV-ketel enkel nog mogen vervangen voor een duurzaam alternatief. In 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht. En in 2050 moeten alle woningen energieneutraal zijn. Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel, en hoe realiseer ik een energieneutrale woning in Amsterdam? En welke initiatieven zijn er in Amsterdam om het gasverbruik terug te dringen? 

Top 3 alternatieven voor de CV-ketel

Het meeste gas verbruiken we voor het verwarmen van onze woningen. Willen we het gasverbruik aanpakken, dan moeten we op zoek naar energiebesparende apparaten. Hieronder tref je de 3 meest populaire alternatieven.

  1. Warmtepomp

De warmtepomp is het meest bekende alternatief van de CV-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht of uit de bodem. Met deze warmte kan het systeem jouw woning verwarmen, en jouw huis voorzien van warm water. Een warmtepomp met bodembron heeft een uitstekend rendement en kan de CV-ketel volledig vervangen. De kosten hiervan lopen al gauw op tot €20.000. Een stuk betaalbaarder is de hybride warmtepomp (vanaf €5.000). Dit is een combinatie van de CV-ketel en een warmtepomp waarmee je 60% op je gasverbruik kunt besparen.

 

  1. Zonneboiler

Voor het opwarmen van water om te douchen en wassen gebruiken we vaak nog gas. Het genereren van warm tapwater kan echter een stuk efficiënter. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een boiler voor warm water. Het zonlicht warmt het water in de boiler op. Dit warme water kan jij vervolgens direct in huis gebruiken. Een gezin met 4 personen heeft een boiler van ongeveer 200 liter nodig. De kosten hiervan bedragen €3.000 inclusief installatie.

 

  1. Biomassaketel

 

In plaats van gas te stoken, kan je jouw woning ook verwarmen door hout te verbranden. Dit kan je tegenwoordig heel efficiënt doen met een biomassaketel. Dit wordt soms ook wel een pelletkachel genoemd. Het nadeel van dit systeem is dat het relatief veel fijnstof uitstoot. 100% milieuvriendelijk is het dus niet. Een biomassaketel kost circa €9.000 inclusief installatie.

Welke projecten zijn er in Amsterdam waar ik aan kan deelnemen?

In Amsterdam zijn er verschillende projecten en initiatieven waaraan je kunt deelnemen. Hieronder noemen we een aantal interessante projecten:

●     In Amsterdam zijn er verschillende collectieve zonnepanelen waar je aan kunt deelnemen. Denk aan Zonnedak Nissan, Zonnedak Hettenheuvel II of zonnedak Straman.

●     Via Amsterdamenergie.nl kan je profiteren van lokaal opgewekte windstroom.

●     Via energiecoach.amsterdam ontvang je gratis advies om te besparen op energie.

●     In Amsterdam zijn er tal van lokale initiatieven om het gasverbruik terug te dringen. Een aanvulling? Laat het dan gerust weten in de reacties.

In 4 stappen naar een energieneutrale woning
Steeds meer huishoudens streven naar een woning met “0 op de meter”. Dit betekent dat een woning over een heel jaar gezien net zoveel energie verbruikt als dat het lokaal op een duurzame manier opgewekt.

Isolatie: Zorg allereerst dat de woning goed geïsoleerd is. Zo zorg je ervoor dat er geen warmte ontsnapt

  1. Ventileren: Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je huis goed geventileerd wordt. Zo heb je altijd genoeg frisse lucht in huis.
  2. De CV-ketel vervangen: de grootste vervuiler is gas. Kies voor een duurzaam alternatief als een warmtepomp, zonneboiler, elektrische ketel, biomassaketel of infraroodpanelen.
  3. Zonnepanelen: huishoudens verbruiken veel stroom. Denk aan huishoudelijke apparaten, maar ook een warmtepomp is een echte stroomvreter. Met behulp van zonnepanelen kan je de benodigde stroom grotendeels zelf opwekken.

 

Hans Kisteman
Energieneutraalnederland

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

24 juli 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

coolblue

One.com