Economie & Duurzaamheid
Typography

Beeldrechten: Flickr Amsterdam Shadowgate CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

020 Amsterdam Economie - Steek je in je vrije tijd graag de handen uit de mouwen om sieraden of schilderijen te maken, truien te breien of taarten te bakken? Misschien wil je je maaksels dan wel delen met een grotere kring dan enkel vrienden en familie, en heb je al overwogen om je zelfgemaakte spulletjes te verkopen. Welke mogelijkheden bestaan daarvoor in Amsterdam?

Online aan de slag

Kleding, elektronica en zelfs boodschappen : mensen kopen tegenwoordig steeds meer spullen online. Dankzij websites als Etsy en Marktplaats is het makkelijker dan ooit om ook zelfgemaakte spullen online te verkopen. Na het betalen van een doorgaans lage vergoeding, maak je een account aan en krijg je meteen toegang tot een groot publiek van potentiële kopers. Goede foto's zijn vaak doorslaggevend wanneer je spullen online plaatst, dus dat is zeker een aandachtspuntje. Let ook op klantvriendelijkheid: wees helder en eerlijk in je productbeschrijvingen, en reageer snel op eventuele vragen of klachten van je klanten. Wanneer je bovendien producten van goede kwaliteit aanbiedt en rekening houdt met de richtlijnen van de website, dan staat niets je online succes in de weg.

De zuiderMRKT

Heb je het liefst rechtstreeks contact met klanten, of maak je dingen die moeilijk online te verkopen zijn? Dan is een fysieke markt misschien meer je ding. Wil je zelfgemaakt eten verkopen, dan doe je dat bijvoorbeeld op de zuiderMRKT in de Jacob Obrechtstraat. Daar vind je een groot aanbod aan biologische en lokale etenswaren. Tussen zo'n 20 kramen vind je vis die rechtstreeks uit IJmuiden komt, verse groente en versgebakken brood. In de buurtrouleerkraam verkopen buurtbewoners bijvoorbeeld zelfgemaakte koekjes en jam. Wil je bij een bezoekje aan de zuiderMRKT jouw kunsten delen met het publiek? Kijk dan op de zuiderMRKT-website voor meer informatie.

The Maker Market

In The Maker Store vind je originele producten van lokale makers. Naast bijvoorbeeld duurzame kleding van TEGENDRAADS, vind je er ook Lowlander Beer en het Uncover Lab, waar spullen met lasersnijders gepersonaliseerd worden. Een keer per maand wordt in de Hallen in Amsterdam de Maker Market georganiseerd, waar meer makers de kans krijgen om hun spullen te verkopen. Uitgebreidere informatie vind je hier.

Wil jij ook zelfgemaakte spulletjes verkopen? In sommige gevallen is het nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Of dat voor jouw situatie ook geldt, kun je aan de hand van de KvK-website bepalen. Besef ook dat je voldoende klanten zal moeten aantrekken. Dat kun je onder meer doen door folders te laten drukken bij een aanbieder als Print24 of door een Facebookpagina aan te maken.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

16 januari 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

coolblue

One.com