Cultuur & Uitgaan
Typography

Zien we 't niet of bestaat ’t niet? 

020 Amsterdam Cultuur - Donkere materie, zwarte gaten, kosmische straling, het heelal zit vol wonderlijke verschijnselen. In NEMO Kennislink Live op 3 oktober praat Desiree Hoving van NEMO Kennislink met wetenschappers over wat wel en niet bekend is over het heelal en waarom.

Alles wat je kunt aanraken, zien en proeven is gemaakt van materie. Maar als alle materie in het hele heelal die we kunnen waarnemen is nog geen 15% van wat er zou ‘moeten zijn’. De overige 85% procent noemen we ‘donkere materie’. Maar niemand heeft ooit donkere materiedeeltjes waargenomen. Ze zijn tot nu toe onzichtbaar. Tussen de sterren en op aarde moet het wemelen van donkere materie. Wetenschappers zoeken ernaar, maar hoe zoek je iets dat je niet kunt zien? Bestaat ‘donkere materie’ eigenlijk wel? En wat betekent het als de donkere materie eindelijk gevonden wordt? Op 3 oktober geven drie experts antwoorden op alle bovenstaande vragen. Tijdens NEMO Kennislink Live gaan zij met de zaal in discussie over hoe de wereld in elkaar zit en waarom we daar zo graag meer over willen weten.

Deze discussieavond is de vijfde editie van NEMO Kennislink Live. Wetenschappers brengen ontwikkelingen in hun domein op een laagdrempelige manier voor een divers publiek. Redacteuren van NEMO Kennislink gaan in gesprek met deze wetenschappers over actuele onderwerpen die een grote invloed op ons leven hebben. Deze editie spreekt Desiree Hoving experts over de vraag of donkere materie bestaat en wat dat betekent voor ons begrip van het heelal en van de aarde waarop we leven.

 

Experts aan het woord
Te gast bij deze editie van NEMO Kennislink Live zijn drie wetenschappers die betrokken zijn bij het Amsterdamse Expertisecentrum voor Astrodeeltjesfysica. Jacco Vink is expert in hoge-energie astrofysica en doet onderzoek naar kosmische straling. Dat zijn extreem energierijke deeltjes uit de ruimte waarmee we constant gebombardeerd worden, terwijl we nog steeds niet goed weten waar ze vandaan komen. Theoretisch fysicus Jan Pieter van der Schaar kijkt aan de hand van deeltjes terug in de tijd tot de straling van de oerknal, die ook wel kosmische achtergrondstraling wordt genoemd. Hij licht toe dat we die vandaag de dag nog steeds kunnen zien: ongeveer een procent van de ruis op de tv is afkomstig van de oerknal. Hoogleraar astrodeeltjesfysica Patrick Decowski probeert donkere materie te betrappen door de ‘donkere deeltjes’ te laten botsen in een groot bad vol vloeibaar xenon.

Programma 3 oktober
Bezoekers voor de NEMO Kennislink Live lezing ‘Zien we 't niet of bestaat ’t niet?’ zijn vanaf 19:30 uur welkom in de panoramazaal op de vijfde verdieping van NEMO Science Museum. Deze is te bereiken via de centrale ingang van het museum. Toegang is gratis en aanmelden kan via deze link.

Al meer lezen over de raadselen van het heelal en in het bijzonder over wat we nu weten over de rol die donkere materie daarin speelt? Onze NEMO Kennislink redacteuren volgen het nieuws op de voet: https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/donkere-materie/.

19:30 – 20:00 Ontvangst.
20:00 – 22:00 Discussieavond.
20.50 – 21.10 Pauze waarin je zelf kunt visualiseren wat donkere materie voor het heelal en daarmee voor jou als aardbewoner betekent.
22:00 – 22:30 Borrel.

Deze NEMO Kennislink Live avond is in samenwerking met GRAPPA (GRavitation and AstroParticle Physics in Amsterdam).

 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Heineken

Vliegtickets