Cultuur & Uitgaan
Typography

Verslag vorig jaar klik hier

020 Amsterdam Uitgaan - De botenparade is het meest bekende evenement van de Amsterdam Gay Pride. Met een totaal van 80 LGBTI-organisaties die op een feestelijke manier presenteren waar ze voor staan elke eerste zaterdag in augustus.

Dit jaar vind de botenparade plaats op 5 augustus 2017 De boten starten hun route in Oosterdok en eindigen via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht in de Westerdok. De eerste boot vertrekt om 13.00 uur bij de Oosterdok en de laatste boot sluit de parade om 17.00 uur bij de Westerdok.

Verandering m.b.t. tot botenparade 2017

Onze wereld beroemde botenparade vindt plaats op zaterdag 5 augustus en belooft weer een heus spektakel te worden. Vanwege vele uitvoeringstechnische voordelen hebben we de route omgegooid en gaan we dit jaar van Oosterdok naar Westerdok varen.

Tevens zal je eerder uit de veren moeten omdat we een uur eerder van start gaan. Om 13.00 uur zal de eerste boot het Oosterdok uitvaren en via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en rond 15.00 uur in het Westerdok arriveren.

Tussen de 80 boten zitten dit jaar ook weer hele bijzondere, waaronder de Zelfmoordpreventieboot (onder LHBT’ers komt zelfmoordgedachten bijna 5 keer vaker voor dan bij hetero’s), Scouting Nederland (met deelnemers vanaf 14 jaar), een Iraanse boot (met statement tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBT’s op te hangen) en een boot van de stoere mannen van ARC Amsterdam Lowlanders (i.v.m. wereldkampioenschap Rugby Amster- dam 2018).

De 6 kilometer lange kanaalweg biedt de bezoekers genoeg ruimte om een goed uitzicht te hebbenLangs de route van de botenparade op de gehele parade

Niet alleen de passerende boten maken de botenparade zo speciaal. Maar vooral de uitbundige menigte en de honderden boten langs de route. Iedereen is welkom met zijn eigen boot. Hou er wel rekening mee dat vanaf 12.00 uur de routes worden gecontroleerd. Voor de 80 deelnemende boten is het namelijk van belang dat ze voldoende ruimte hebben om gevaarloos hun route te kunnen voorzetten. Mocht er niet voldoende ruimte zijn dan worden booteigenaren gevraagd om hun boot te verplaatsen. Het reserveren van een plaats is niet mogelijk. Let op? Het is niet toegestaan om meerdere bars of andere obstakels op de oever/straat of op boten te plaatsen langs de route.

Het is ook niet toegestaan om met boten te komen die langer zijn dan 10 meter. Vanaf de avond voor de botenparade tot aan het einde van zaterdagavond zal er strikte handhaving plaatsvinden tegen niet toegestane boten in de Prinsengracht/Amstel/Nieuwe Herengracht. Wees ervan bewust dat de boten kunnen worden verwijderd door de politie.

Botenparade kijken vanaf het water?

Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot middernacht geldt op de Prinsengracht een invaarverbod voor alle bootjes. Wil je langs de route liggen, zorg dan dat je voor 10.oo uur een plekje hebt gevonden. Na afloop van de botenparade blijft het invaarverbod gelden. Je kunt dus wel weg, maar niet meer de Prinsengracht opnieuw invaren. Net als op andere dagen zijn versterkte muziek of commerciële feestjes zonder vergunning op het water niet toegestaan.

Varen op zaterdag 5 augustus? Houd dan rekening met onderstaande regels op het water.
Versterkte muziek op het water is niet toegestaan. De botenparade is een feestelijk spektakel waar iedereen graag van wil genieten. Om dit goed mogelijk te maken, wordt er gehandhaafd op het gebruik van versterkte muziek op bootjes die niet deelnemen aan de parade. Voor regels-geluid-water klik hier

· Drink geen alcohol als u de schipper aan boord bent.

· Voorkom hinderlijke golfslag.

· Commercieel passagiersvervoer en feestjes op het water zijn niet toegestaan.

Meer informatie over varen in Amsterdam: check de app VaarWater van Waternet.

Bereikbaarheid tijdens de botenparade

P + R

Gedurende de botenparade is het erg druk om en in de stad. Wij raden je aan om niet met de auto te komen. Mocht je toch met de auto komen dan adviseren we je om de auto te parkeren bij 1 van de zeven P+R garages aan de rand van Amsterdam. Parkeren kost €1,- euro voor de hele dag als je met het openbaar vervoer verder reist naar het centrum. Klik hier  voor meer informatie en de P + R voorwaarden in Amsterdam.

Houd daarnaast rekening met verschillende werkzaamheden. Vooral autoverkeer bij de A10 West en de Gooiseweg (S112) moet rekening houden met extra reistijd. Kijk hier voor meer informatie over de werkzaamheden. https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/wegwerkzaamheden

Trein

NS zorgt voor extra lange treinen op 5 augustus. Voor de meest up-to-date informatie kijk op www.ns.nl .

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Heineken

Vliegtickets