Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Uitgaan - 2e Koningsdag of toch een demonstratie voor de vrijheid van homo-rechten? Het feest dat bij menigeen al maanden in de agenda stond en bij anderen die het compleet aan zich voorbij laten gaan.

Afgelopen zaterdag 6 augustus kleurde stad weer roze en regenboogkleuren, stroomde de grachten en het Rembrandtsplein vol met homo's, lesbiennes, maar toch ook nog steeds heel veel hetero's.Dit jaar was er de angst voor terreur. Gevoed door aanslagen in de omringende landen, zou dit "provocerende" feest van vrijheid een potentieel doelwit zijn voor de kwaadwillende. Menig bezoeker heeft daar op weg naar toe aan gedacht, getwijfeld, maar slechts weinigen lieten het afweten. De evenaring van de recordopkomst van vorig jaar maakt duidelijk dat de homo's en hetero's meer belang hechten aan hun vrijheden en een leuke dag, dan het nemen van een "risico".

Het feest zelf is elk jaar min of meer hetzelfde. Leuk versierde boten met veel muziek, danspasjes en confetti drijvend door de overvolle Prinsengracht. Een stoet van 80 boten, de één nog mooier, uitbundiger en indrukwekkender dan de ander, vaarden door de Prinsengracht. Veelal 'bekende' boten die elke jaar terugkeren. Enkele politieke partijen, communities, rijksoverheid, de politie en andere bedrijven die de boodschap mee willen geven van vrijheid en verdraagzaamheid, die willen laten zien dat zij de LHBT-gemeenschap steunen. 

Voor degene aan de kant was het een plekje zoeken op de overvolle kades. Voor de mensen die een plekje hadden op de boot konden genieten van de beste zichtplekken en zo onderdeel worden van de Parade. Het probleem van deze VIP-plekken is vaak het ontbreken van een toilet en dus elke keer een worsteling moeten maken om door 5 rijen dik aan mensen op de kant te moeten komen.

Dit is voor iedere bezoeker op de Gay-Parade de grootste zorg en brengt ook de nodig overlast met zich mee voor de bewoners. Enkele bewoners anticiperen hierop door voor een euro per toiletbezoek de overlast financieel te compenseren al blijft het aanbod te beperkt en kiest een man regelmatig voor een steegje of uithoekje in de buurt van het evenemententerrein.

De sfeer was duidelijk niet aangetast door de terreurdreiging, ondanks zichtbaar meer politie die op de been was. Het kunnen meenemen van je eigen drankjes zorgt voor veel aangeschoten mensen, maar ook dit heeft niet tot grote incidenten geleid. 

Toeristen, provincialen, Amsterdammers, homo's en hetero's.... een feest voor iedereen.

Harold 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Heineken

Vliegtickets