Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Culinair - Al sinds mensenheugenis ligt aan de Oosterdokskade het drijvende Chinese paleis Sea Palace. En met mensenheugenis bedoel ik ook echt mensenheugenis en in ieder geval zeker 40 jaar. Over dit restaurant doen diverse verhalen de ronde waarvan ik niet weet of het 100% waar is, maar ik vertel ze toch.

Dit drijvende restaurant is een exacte kopie van een drijvend restaurant in Hong Kong. In Hong Kong wist men exact hoeveel gasten er op de boot konden voordat deze zou gaan zinken. Dat waren er probleemloos zo’n 700 maar pint u mij hier aub niet op vast.

Bij de opening van dit drijvende paleis in de Oosterdokskade werden dus honderden gasten uitgenodigd, totdat er ongeveer 600 gasten aan boord waren en Sea Palace begon te zinken.

In allerijl werden grote hoeveelheden gasten geëvacueerd, waarna het schip weer in balans kwam.

Dan komt nu de vraag hoe dit nou mogelijk was. Daar hadden ze in Hong Kong helemaal geen last van. Heeft u een idee?
Stuur dan uw goede antwoord naar de redactie van 020magazine.nl en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wellicht verloot men wel een dinerbon onder de goede inzenders.

Dan was er nog iets anders aan de hand. De gemeente Amsterdam verleende in eerste instantie ooit een ligvergunning voor 10 jaar, waarna het schip op een volledig andere plek zou moeten komen te liggen in Noord of in de havens. Natuurlijk was iedereen dat na 10 jaar vergeten en dus bleef de boot gewoon rustig liggen. Maar toen was de Oosterdokskade nog één grote zandvlakte waar gratis mocht worden geparkeerd en dus stoorde niemand zich aan dit drijvende Chinese paleis.

Begin 2000 echter, ging ook de Oosterdokskade op de schop en werd er volop gebouwd.

Natuurlijk moesten er ook appartementen komen en dan kun je het wel aan omwonenden overlaten om eens even flink te onderzoeken of dit schip daar illegaal lag. Je moet toch wat in je veel te dure appartement. En dus moest de boot weg.

Als intelligente lezer begrijpt u natuurlijk dat dit een ongelooflijk juridisch gehakketak werd. En dus werd uiteindelijk de oplossing gevonden om de boot 100 meter richting het station te verplaatsen. Iedereen blij, maar wat een gedoe!

Tot zover de wetenswaardigheden over dit paleis, een waar paleis waar blijkbaar vrijwel geen enekel Amsterdammer ooit binnen is geweest. Wie ik ook spreek, iedereen weet waar het paleis ligt, maar vanbinnen heeft men het niet gezien en nooit de specialiteiten geproefd. Nou, ik kan iedereen verzekeren: dat is héél erg jammer want dat is een gebrek aan je Amsterdamse culinaire educatie.

Het paleis wordt dus - op een enkele Amsterdammer na - bevolkt door toeristen en heel veel Chinezen. Hele families zitten daar en dat is natuurlijk altijd een heel goed teken. Voor de lunch eet je in Sea Palace, Dim Sum en Peking eend. Natuurlijk kun je ook uit allerlei andere authentieke gerechten kiezen, maar dit is de beste combinatie.

De corona-ellende heeft er ook bij Sea Palace behoorlijk ingehakt. Toeristen zijn er bijna niet en ik heb begrepen dat in de eerste coronagolf de koks van Sea Palace in grote getale huiswaarts zijn gekeerd en voorlopig nog niet terug zijn. Dat proefde ik terug in de Dim Sum. Gestoomd, gefrituurd en geroosterd hebben we de meeste van deze kleine hapjes uitgeprobeerd en het was toch weer vrijwel ouderwets genieten.
Op het culinaire niveau van voor het coronatijdperk is men nog niet helemaal aangeland, maar als je je voor de eerste keer culinair laat verwennen in dit fraaie paleis, dan weet je dat natuurlijk niet. Ik kan u verzekeren dat er in Amsterdam maar twee plekken zijn waar je de beste en tongstrelende Dim Sum kunt eten; dat zijn Sea Palace en Oriëntal City. Dus ga dat vooral een keer meemaken.

Na de Dim Sun kwam de Pekingeend. Dat is pas spektakel; echt een culinair hoogstandje. Op een wagentje wordt er een hele geroosterde eend naar je tafel gereden, waarna deze ter plekke vakkundig wordt ontleed. Vervolgens rol je het heerlijk malse sappige vlees samen met bosui, komkommer en Hoi Sin saus in een gestoomd pannenkoekje en smullen maar. Doe er nog een glas huis Chardonnay bij en je bent niet meer weg te slaan uit dit drijvende culinaire paleis; je waant je met recht in de zevende hemel…

Wanneer je ooit in Zuidoost Azië bent, ga dan daar ook eens naar een Chinees restaurant en bestel ook daar de Peking Duck. Dan tref je weer een hele andere beleving aan; hier komt er een eend op tafel die maar liefst zo’n 24 uur is geroosterd en permanent gelakt met een speciale marinade van honing, thee en kruiden. Vervolgens wordt van de eend alleen de flinterdunne en inmiddels superkrokante huid gesneden en in gestoomde pannenkoekjes gerold. Als je dít hebt geproefd wil je nooit meer iets anders eten, dus pas vooral goed op. Voordat je het weet wordt je van snobisme beticht.

De boodschap is dus ‘Ga naar Zuidoost Azië”, maar als dat nu even niet lukt vanwege alle corona-ellende, dan is Sea Palace het allerbeste alternatief. Veel plezier en smakelijk eten..

Jean Culinair
Het woeste orakel dat schrijft zoals het is!

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Vliegtickets