Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Cultuur - In oude gebouwen treft BOEi geregeld historisch isolatiemateriaal aan, zoals zeegras, schelpen of – in het geval van de Centrale Markthal in Amsterdam – kurk. Dit natuurproduct is bij de bouw van de Centrale Markthal in 1934 op verschillende plekken aangebracht: op de buitengevel van de turbineruimtes, maar ook onder de vloer van de wc’s in de kelder van het pand. Dit versterkt het idee dat de kurk niet alleen als thermische, maar ook als akoestische isolatie is toegepast. 

BOEi tracht altijd zaken die bijdragen aan de bijzonderheid van een gebouw te behouden, en tegelijkertijd een verduurzamingsslag te maken. De Centrale Markthal in Amsterdam heeft straks het grootste monumentale zonnepanelendak van Amsterdam, en enkele platte daken worden groene daken. In het geval van isolatie zijn de afwegingen rond de Centrale Markthal lastiger. Het aangetroffen materiaal voldoet qua isolatiewaarde en duurzaamheid vaak niet meer aan de eisen van nu. 

Kurk is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt: enerzijds is het puur natuur en nog steeds geschikt als isolatiemateriaal, anderzijds kost het vervoer van kurk vanuit de plantages in onder andere Portugal veel energie en zijn er betere alternatieven voorhanden. Het onderzoek naar het opnieuw toepassen van kurk als isolatiemateriaal in de Markthal loopt nog: daarover ongetwijfeld meer. 

Bron: Erfgoedstem

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Kunst & Media

Vliegtickets