Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Kunst & Cultuur – The Merchant House (TMH) presenteert van 23 april – 12 juni 2021 de tweede solotentoonstelling van Elsa Tomkowiak (FR, 1981). Het werk van Tomkowiak is bezield door de kracht van licht en reflecteert op onze lichamelijke ervaring en op haar persoonlijke geschiedenis, vanaf haar vroegste jaren op de kunstacademie.

Het werk is erop gericht de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst en kleur te maximaliseren. De uitbundige ontmoetingen die haar werken ons bieden zitten vol verwijzingen naar natuurverschijnselen en roepen ecologische reflecties op.
 
Het werk
Volgens Tomkowiak gaat het er in de schilderkunst niet om de werkelijkheid te representeren; de schilderkunst is juist onderdeel van de werkelijkheid en onze natuurlijke omgeving. Tomkowiaks recentere werk is bijvoorbeeld gebaseerd op de meteorologie. De werken zijn genoemd naar orkanen, cyclonen, en verwante verschijnselen, en ontwikkelen zich in relatie tot de intensiteit van het licht en onze beweging in de ruimte. Dat resulteert in kunst die de toeschouwers omsluit en in zich opneemt met een verontrustende, stralende lichamelijkheid. Tomkowiak raakt aan een diep conflict tussen onze aanwezigheid (in werkomgevingen of al recreërend) en de gevolgen daarvan (voor de natuur en de kunst).
 
Deze werken, die met een eigengereid kleurenspectrum het licht vastleggen, ontmantelen ook de gebruikelijke noties van kunst-in-een-galerie. Ze gooien de gevestigde rangordes in de schone kunsten overhoop. In het universteitsziekenhuis in Angers werkte Tomkowiak aan een project waarin ze met een permanente installatie van meerdere schilderijen het gebrek aan daglicht wist te verhelpen. Vervolgens verwierf ze de opdracht van de gemeente Lyon voor een sculptuur, getiteld Out / Albedo 0.34, in de openbare ruimte.
 
Albedo 100
Deze tentoonstelling verkent haar recente ontdekkingen: Albedo 100 is een van de eerste werken die verband houden met ‘albedo’, de meeteenheid die het weerkaatsingsvermogen van een oppervlak aangeeft, dat wij waarnemen als verschillende kleuren. Alles komt samen in deze assemblagewerken: heftige Day-Glo pigmenten die er met de vuist ingeslagen zijn, de make-up van de kunstenaar, gevonden schuimrubber, en in zwarte lijsten verpakt plastic. Dit is de esthetiek van een gevangen regenboog, zowel uitnodigend als verontrustend.
 
Kelvin 2020
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is Kelvin 2020, een serie van twintig op kleur gerangschikte werken. Het materiaal voor deze serie bestaat uit sferische plastic banieren die Tomkowiak eerder had geïnstalleerd in het Château-Musée van Tournon-sur-Rhône, maar voor dit werk heeft samengedrukt in funky, vierkante, zwarte lijsten. Het raster met verglijdende kleuren heeft het effect van licht dat over de muren golft. Opnieuw ontwijkt Tomkowiak bestaande categorieën en daagt de toeschouwers uit zich te laten leiden door hun eigen indrukken en preoccupaties.
 
De kunstenaar 
Elsa Tomkowiak (FR, 1981) staat bekend om haar grootschalige, ruimtelijke installaties met eigenzinnig kleurgebruik in de publieke ruimte. Ze kreeg opdrachten voor: het operagebouw in Nantes, twee bruggen in Quebec, CA, en een glazen kas in Pougues-les-Eaux. Ook ontwierp ze een permanente, uit meerdere schilderingen bestaande installatie voor een ziekenhuis in Angers en een reeks interventies in het Château-Musée de Tournon-sur-Rhône. Recent, in 2020, maakte zij een sculpturale interpretatie van de Basilique Saint-Vincent de Metz in Frankrijk. In 2019 werd Tomkowiak geselecteerd om in opdracht een sculptuur te ontwerpen voor een park in Lyon en gevraagd om mee te doen aan de OpenART biënnale van Zweden. Na haar deelname aan de tentoonstelling Making Things Happen in TMH, 2017-18, werd haar werk geselecteerd voor ARTZUID 2019 in Amsterdam. Tomkowiak woont en werkt in Douarnenez, Frankrijk. 

Meer informatie
E-mail ons om de galerie te bezoeken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over The Merchant House
The Merchant House presenteert hedendaagse kunstprojecten gefinancierd met de opbrengsten van de verkoop van kunst. Ieder project, samengesteld en gekozen door de oprichter en artistiek directeur Marsha Plotnitsky, omvat naast een uitgebreide tentoonstelling ook culturele en onderzoeksgerichte evenementen en een verzorgde catalogus of een kunstenaarsboek. TMH zette internationale en Nederlandse vernieuwers in de schijnwerpers, zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl, Pino Pinelli en John Coplans, maar ook jong talent. Sinds de opening in een historisch grachtenpand in 2013 is TMH uitgegroeid tot een moderne versie van de Nederlandse traditie van de koopman—een levendige en openbare kunstruimte.