Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Na een geannuleerde editie in 2020 is This Art Fair terug: tijdens het Hemelvaartsweekend, van 13 tot en met 16 mei 2021, vindt de kunstbeurs plaats in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Meer dan 100 individuele kunstenaars staan te springen om tijdens de beurs hun eigen werk te tonen.

Bezoekers ontdekken op This Art Fair de nieuwste generatie aanstormend kunsttalent naast het werk van gevestigd beeldend kunstenaars. De zevende editie van This Art Fair is meer dan een kunstbeurs alleen: voor de jongste bezoekers is er een kunstsportschool, op de parkeerplaats wordt een gigantische sculptuur gebouwd waar bezoekers aan meewerken en de huidige tijd wordt geduid in een verrassend performanceprogramma.

Toegankelijke kunstbeurs
“Vorig jaar moesten we This Art Fair annuleren”, vertelt directeur Mette Samkalden. “In mei 2020 waren we nog in lockdown en kunstbeurzen konden niet. Na een lange periode waarin er weinig gebeurde in de kunst, kijken we nu uit naar de nieuwe mogelijkheden die het voorjaar hopelijk zal bieden. Met This Art Fair 2021 richten we ons op wat er wél kan en vieren we die mogelijkheden!”
De afgelopen jaren heeft This Art Fair zich onderscheiden als toegankelijke kunstbeurs, waar kunstenaars zelf aanwezig zijn en waar ruimte is voor experiment. Van schilderij tot sculptuur, van video tot performance: op This Art Fair is het gehele spectrum van de beeldende kunst te zien.

Oude bekenden en nieuwe gezichten
Op This Art Fair 2021 krijgen veel kunstenaars die vorig jaar zouden deelnemen alsnog een plek. Zo zien bezoekers dit voorjaar het werk van kunstenaars zoals Benjamin Li, Ruud van der Peijl, Carmen Schabracq en Bas Kosters in de Kromhouthal. Een voordeel van het organiseren van een nieuwe editie is dat de selectiecommissie tevens de ruimte kan bieden aan nieuwe deelnemers, bijvoorbeeld Anuli Croon en Elsemarijn Bruijs.


Randprogramma: Community art, performances & This Art Gym
Een bezoek aan This Art Fair begint al op de parkeerplaats. Na maanden van beperkingen worden de bezoekers feestelijk onthaald met een groots maar lichtvoetig kunstwerk dat Oscar Peters maakt in opdracht van This Art Fair. Over de parkeerplaats draait een rups, losjes gebaseerd op de kermisattractie, met kleurrijke vlaggen en wimpels. Deze uitbundige installatie is het resultaat van een samenwerking met de buurbewoners, bezoekers en spontane voorbijgangers: in een buitenatelier nodigt Peters hen uit mee te werken aan de installatie.

Eenmaal binnen kunnen bezoekers onverwachte performances ontdekken in alle hoeken en gaten van de beurs. Het Haagse PS Performance Site presenteert Guidelines, een actueel performanceprogramma waarin de nieuwe verhoudingen tussen wetenschap en rituelen worden onderzocht door zeven performers. Ons dagelijks handelen wordt beïnvloed door data; denk bijvoorbeeld aan hoe het OMT bepaalt dat we 1.5 meter afstand houden. Hoe gaan we daarmee om?

Workshops voor kinderen
Kunstenaars Pip Passchier en Maarten Bel presenteren vanuit een eigen stand op de beurs verschillende workshops voor kinderen onder de noemer This Art Gym. Dit ligt in het verlengde van This Mobile Art Gym, een warming up voor de beurs in de meivakantie. Deze mobiele tentoonstelling in de laadruimte van een vrachtwagen rijdt zeven dagen lang door de zeven stadsdelen van Amsterdam. Passchier en Bel dagen vanuit de truck bezoekers van 6 t/m 12 jaar uit hun creatieve spierballen te laten zien tijdens een gratis educatieprogramma.

Corona-proof
This Art Fair 2021 wordt een veilige plek voor zowel kunstenaars als bezoekers. Bij deze ‘corona-proof’-editie wordt rekening gehouden met de situatie rondom het coronavirus en wordt geanticipeerd op de maatregelen die in mei van kracht kunnen zijn. Dankzij de verhuizing naar een nieuwe locatie zijn er grotere stands mogelijk, zodat voldoende afstand kan worden houden. Er zal worden gewerkt met tijdsloten, zodat er nooit te veel bezoekers tegelijkertijd binnen zullen zijn.


Over This Art Fair
This Art Fair is een jaarlijks terugkerend evenement waar kunstenaars zelfstandig hun werk tonen. De beurs biedt niet alleen een fysiek platform voor talent. Stichting Art in Redlight, de organisatie achter This Art Fair, wil talent stimuleren door ondernemerschap te bevorderen en de positie in de markt van de kunstenaar te verbeteren. Vanaf februari worden de deelnemende kunstenaars klaargestoomd voor de beurs door middel van This Works en een coachingtraject. In dit uitgebreide programma van workshops en trainingen, ontwikkeld voor en met kunstenaars, wordt onder meer aandacht besteed aan presentatietechnieken en het belang van marketing en netwerken in de kunst.

Meer informatie This Art Fair 2021
Donderdag 13 t/m zondag 16 mei 2021
De Kromhouthal, Amsterdam
www.thisartfair.com

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Kunst & Media

Vliegtickets