Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Na meer dan een jaar neemt de Hermitage St. Pteresburg Amsterdam binnenkort écht afscheid van de Juwelen!-tentoonstelling. Dan gaan alle ruim 300 sieraden, baljaponnen, kostuums en portretten van de tsaren en de high society aan het Russische keizerlijke hof terug naar de schatkamers van het Winterpaleis in Sint-Petersburg. 

De tentoonstelling is nog te zien tot en met vrijdag 16 oktober. Daarna is het echt afgelopen, over en uit. Laat dus die kans niet liggen .Tickets zijn alleen online verkrijgbaar via hermitage.nl.

Drie exclusieve uitzwaailezingen met Martijn Akkerman
In de audiotour bij de tentoonstelling leidt juwelenhistoricus Martijn Akkerman, een van de experts in Tussen Kunst en Kitsch, u langs vele opzienbarende kostbaarheden. Maar hij geeft ook nog drie exclusieve uitzwaailezingen op zondag 11 oktober. Met nog meer verdieping.


Er zijn drie lezingen: 11–12 uur, 13–14 uur, 15–16 uur. Reserveren is verplicht, tickets zijn hier online verkrijgbaar voor € 12,50 per persoon. Dat is inclusief 10% korting in het Café-Restaurant, exclusief toegang tot de tentoonstelling.

Hermitage St.-Petersburg
Een van de allergrootste musea ter wereld

In de Hermitage Amsterdam is altijd een tentoonstelling te bezoeken met objecten uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Met dat wereldberoemde museum is een bijzondere samenwerking ontstaan, die de historische band tussen Nederland en Rusland benadrukt. De intensieve contacten tussen de twee landen begonnen met tsaar Peter de Grote (1672–1725). Hij verbleef eind zeventiende eeuw Nederland drie maanden – gedeeltelijk incognito – in Nederland om kennis op te doen die hem kon helpen Rusland te moderniseren. In 1716–17 keerde hij nog een keer terug. Tijdens dat bezoek deed hij de eerste Russische aankoop van een Rembrandt. Het begin van de beroemde collectie Hollandse Meesters van de Hermitage.

Onderdeel van Peters modernisering was de bouw van een hoofdstad naar West-Europees voorbeeld: St.-Petersburg. Aan de rivier de Neva verrees een majestueuze stad, met een stratenplan geïnspireerd op de straten en grachten van Amsterdam. Peters dochter tsarina Elisabeth gaf opdracht voor de bouw van het Winterpaleis. Onder haar opvolger Catharina de Grote werd het paleis uitgebreid met een gebouw om de  snel groeiende kunstcollectie in onder te brengen. Zo is in 1764 de Hermitage ontstaan. Het was een privégalerij, tot in 1852 tsaar Nicolaas I een nieuwe aanbouw, de Nieuwe Hermitage, opende, en het museum tegelijk openstelde voor publiek. Een van de eerste openbare musea ter wereld.

De Hermitage heeft nu een collectie van ruim drie miljoen objecten, waarvan er zo’n 65,000 te zien zijn in de ruim 350 zalen van het museum. Daarnaast worden kunstwerken getoond in diverse musea in binnen- en buitenland. De Hermitage Amsterdam presenteert als belangrijkste permanente buitenlandse partner elk half jaar een nieuwe tentoonstelling met werken uit de collectie.  

Ontdek de Hermitage en de collectie online  op de website  hermitagemuseum.org.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Vliegtickets