Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - The Merchant House (THM) heropent haar programma voor 2020 met Deel 1: Stadsbeeld Kriebels, onderdeel van de wisselende groepstentoonstelling ‘De Onmisbare Ervaring van Kunst’.

Deze eerste aflevering is geïnspireerd op Dennis Oppenheims beroemde projecttekening Virus (1989), Craigie Horsfields ‘grote reclamebord in het centrum van Manhattan in de dagen na 9/11’ en verwante werken. Gecombineerd met de uitdagende kunst van Pino Pinelli en Sylvie Bonnot, die hier eveneens te zien is, leggen deze werken de breuken en gevolgen van de bioculturele crisis in het stedelijke leven bloot.

Een artikel in The New York Times in 1992 citeerde Dennis Oppenheim: ‘Virus is bedacht als onderdeel van een grotere serie werken, waarin gebruik gemaakt wordt van gewone, luchthartige beelden bovenop ‘dodelijke structuren’. Virus was aanvankelijk bedoeld om een biologisch model te schetsen, maar in plaats van de gebruikelijke ronde bol, gebruikte ik Mickey en Donald. De boodschap was om mensen ‘beeldkriebels’ te bezorgen, om vertrouwde, lichte figuren op te voeren in een zwaarwichtiger context.’ Het artikel richtte zich vooral op de eis van Disney dat Oppenheims sculptuur (die destijds in een kantoorgebouw in Californië geïnstalleerd was) zou worden vernietigd vanwege de schending van het auteursrecht. Zoals alle kunst met grote kiemkracht, putten zulke werken hun energie – met oneerbiedigheid of elegantie – uit bepaalde incidenten uit het dagelijks leven, maar spreken ze zich uit over grote sociale kwesties, en dat geldt nu meer dan ooit.

Alle werken die in de tentoonstelling te zien zijn vangen de tijdloze bezieling van kunst door het heden te verhelderen en de toekomst te verbeelden. Dit geldt voor Oppenheims Virus, voor Pittura R. van Pinelli, dat zich los lijkt te maken van de wand, en voor Bonnots harde, geëtste Tokyo. Door het begrip ‘tijd’ naar voren te schuiven leggen ze alle drie een verbinding met het werk van Craigie Horsfield, dat te zien was in de TMH tentoonstelling die werd onderbroken door Covid-19. De nieuwe inrichting biedt een kans nog eens terug te keren naar Horsfields aangrijpende afdrukken die doordrenkt zijn van zijn fascinerende opvatting van ‘langzame tijd’. Horsfield zei hierover: ‘De situaties in deze werken mogen op het eerste gezicht heel vertrouwd lijken, maar elk afzonderlijk ontvouwen ze zich als een intiem avontuur, zodra onze zintuigen ons gevoelig maken voor de herkenning, voor de verbinding met verhalen uit onze eigen levens, en met onze eigen verantwoordelijkheid.’

De Onmisbare Ervaring van Kunst, gepresenteerd door Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, onderstreept in 2020 de lichamelijke ervaring van kunst. De tentoonstelling zal verder worden uitgewerkt in volgende interdisciplinaire presentaties met werk van de kunstenaars van TMH.


Kunstenaars in deze tentoonstelling
Sylvie Bonnot (1982, FR) is een fotograaf bekend om het gebruik van technische ingrepen in het afdrukproces. Haar werk onderzoekt het medium fotografie in relatie tot beeldhouwkunst en tekenen – als onderdeel van haar praktijk die is gekenmerkt door reizen door de natuurlijke en stedelijke omgeving. Bonnots werk is regelmatig te zien in solo- en groepstentoonstellingen. Haar meest recente tentoonstellingen zijn onder meer: Mobile/Immobile, Musée des Archives Nationales, Parijs, en Maison de la Photographie, Lille, 2019; Derrière la Retenue I, II, III (solo
werk gemaakt in opdracht, voor de openbare ruimte), Fondation Facim, Savoie, 2018-23; en solotentoonstellingen in Musée de La Roche-sur-Yon, 2018, Musée des Ursulines, Mâcon, 2016-17 en in Le Quai des Arts, Cugnaux, 2016-17.


Craigie Horsfield (1949, VK) is een kunstenaar die vele gedaanten aanneemt en zich uit in fotografie, film, geluidskunst, tekeningen, performances en installaties. Zijn eigenzinnige visuele taal en zijn samenwerking met sociale gemeenschappen drukken de laatste jaren hun stempel op de kunstpraktijk. Horsfield nam deel aan Documenta X en XI (Kassel), Carnegie International 1995 en de Whitney Biënnale 2003. Zijn werk is te zien in toonaangevende musea, zoals MHKA (Antwerpen), Jeu de Paume (Parijs), Stedelijk Museum (Amsterdam), Kunsthalle (Zürich), Reina Sofia (Madrid), Centre Georges Pompidou (Parijs) en de National Gallery en Tate Gallery (Londen).


Dennis Oppenheim (1938-2011, VS) was een toonaangevend kunstenaar in de Amerikaanse conceptuele kunst. Zijn omvangrijke oeuvre draaide om scherpzinnige, sculpturale interventies in een wijd scala aan media en was te zien op alle belangrijke internationale kunstmanifestaties uit de periode. Zijn visionaire werk wordt nog steeds tentoongesteld in de openbare ruimte en maakt deel uit van collecties en tentoonstellingen over de hele wereld, waaronder het Denver Museum of Art, de Cranbrook Academy of Art (Bloomfield Hills, MI), Centre Georges Pompidou (Parijs), de National Gallery of Art (Washington, D.C.), het MoMA (New York) en de Tate Gallery (Londen).


Pino Pinelli (1938, IT) is geroemd om zijn ‘pittura con corpo’ oftewel schilderkunst met ‘een uitnodiging tot aanraken’: ritmische panelen van tastbaar gips tegen de muren, en altijd gekenmerkt door zijn eigen herkenbare patronen en kleuren. Zijn werk maakt deel uit van belangrijke museale en privéverzamelingen in Italië en over de hele wereld. Zijn meest recente museale tentoonstelling was ‘Pino Pinelli: Painting Beyond the Limit’ in het Palazzo Reale – Gallerie d’Italia, Milaan, 2018, die volgde op exposities in het Museo delle Arti, Catanzaro, 2017 en het Multimedia Art Museum, Moskou, 2016. De catalogus bij de expositie in het Palazzo Reale, onder redactie van Francesco Tedeschi, stelt Pinelli’s unieke bijdrage aan de hedendaagse kunst aan de orde.


Meer informatie

Wandelgang door de galerie met en zomers drankje op het TMH-terras weliswaar met verantwoordelijke omgang met afstandsregels
Data                          : Vrijdag 3 juli, 17:00-19:30
                                   : Zaterdag 4 juli, 14:00-19:30
                                   : En op afspraak
Locatie                      : Herengracht 254, 1016 BV  Amsterdam
U kunt reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website                    : www.merchanthouse.nl
Alle evenementen bij TMH zijn gratis toegankelijk

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Kunst & Media

Vliegtickets