Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam  Kunst & Cultuur – Eindelijk, het is weer zover. De NedPhO-Koepel in Amsterdam Oost gaat weer open en dus kunnen we na de nodige maanden eindelijk weer genieten van concerten van het Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest Nederlands Kamerorkest.

Vanwege alle corona-ellende weliswaar in ietwat aangepaste vorm met het nieuw bedachte fenomeen ‘anderhalvemeterconcert’, maar vooruit dan maar, alles is beter dan helemaal niets. En zodoende geeft een ensemble uit het Kamerorkest op 1 en 2 juni maar liefst vijf concerten.

Eindelijk weer concertgezoeken
Op maandag 1 en dinsdag 2 juni is het zo ver. Dan geeft een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest o.l.v. muzikaal leider Gordan Nikolić maar liefst vijf anderhalvemeterconcerten in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in Amsterdam-Oost. Het is de eerste keer sinds de bepaald niet populaire coronamaatregelingen dat men weer kan genieten van concerten in de NedPhO-Koepel. Op het programma staan het Octet voor strijkers van Mendelssohn en het Abendlied uit de Drei Geistliche Gesänge van Rheinberger; elk concert duurt ongeveer 35 minuten.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) schreef het Octet voor strijkers op zijn zestiende. Het is een zeer indrukwekkend stuk en - met name door het briljante scherzo - wordt het gezien als een van zijn meest geniaalste werken. De Duitse componist Joseph Rheinberger leefde eind negentiende eeuw en schreef voornamelijk werken voor orgel. Het stemmige Abendlied uit de Drei Geistliche Gesänge schreef hij net als Mendelssohn op zijn zestiende. Het ensemble speelt het in een arrangement voor strijkers. Het lied heeft als boodschap: ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde’.

Goede testcase
We hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om de NedPhO-Koepel gereed te maken voor deze anderhalvemeterconcerten. Zo kan er maximaal 30 man publiek aanwezig zijn en hebben we speciale looproutes aangelegd, zodat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. De maand juni gebruiken wij om te experimenteren en onderzoeken wij hoe wij op een goede en verantwoorde manier concerten kunnen geven. De ambitie is om vanaf 1 juli de capaciteit van de concerten op te schalen. Vanaf dan is het toegestaan om concerten te organiseren met een maximum van 100 personen. 

Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić                                          : viool/leiding
Tijmen Huisingh                                        : viool
Bas Treub                                                   : viool
Siobhán Doyle                                           : viool

Anna Magdalena den Herder                 : altviool
Berdien Vrijland                                        : altviool
Sietse-Jan Weijenberg                             : cello
Jan Bastiaan Neven                                  : cello


Programma
Mendelssohn - Octet voor strijkers in Es, op. 20
Rheinberger - Drei Geistliche Gesänge ‘Abendlied’

Meer informatie
Concert op maandag 1 juni om 12.00 en 14.00 uur
Concert op dinsdag   2 juni  om 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Locatie: NedPhO-Koepel, Batjanstraat 3, Amsterdam.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Vliegtickets