Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Cultuur - Het volledige archief van poppodium Paradiso van de afgelopen 50 jaar is vanaf nu voor iedereen online toegankelijk en doorzoekbaar. Op de archiefwebsite zijn ruim 25.600 programma’s te vinden. Struin door het hele Paradiso-archief, dat iedere dag wordt verrijkt, zoek dat memorabele programma en draag je herinnering bij! 

Paradiso opende voor het eerst haar deuren op 30 maart 1968. Het ‘Cosmisch Ontspanningscentrum’ van de hippies groeide uit tot een professionele concertzaal met meerdere programma’s per dag en op verschillende locaties in Amsterdam.

Op paradisogeschiedenis.nl kan het archief doorzocht worden door te sorteren op jaar of het filteren op een selectie uit het programma verrijkt met beeld, video’s, audio-opnames, recensies en persoonlijke verhalen. Bij circa 5000 programma’s zijn ook de oude concertposters te zien. Daarnaast is er een koppeling met de website Het Geheugen van Paradiso (geheugenvancentrum.nl/paradiso) van het Amsterdam Museum, waarop persoonlijke verhalen over Paradiso gedeeld worden.

In het archief zijn niet alleen iconische optredens van bekende popartiesten zoals Nirvana, Amy Winehouse en The Rolling Stones terug te vinden, maar ook programma’s zoals het 69 uur durende Seropositive Ball in 1990, de uitvaartdienst van Herman Brood in 2001 en het legendarische Terroristencongres door Stads Kunst Guerilla in 1980.

Het Paradiso Archief is nog niet geheel compleet en zal regelmatig aangevuld worden met programma’s, nieuwe informatie, beeldmateriaal en persoonlijke verhalen. Iedereen kan bijdragen aan het archief, graag zelfs!

Bij foto Pink Floyd: Fotograaf: Willy Lindwer.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

24 februari 2019

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Heineken

Vliegtickets