Amsterdam
Typography

020 Amsterdam Cultuur - De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat 100 jaar en dat vieren we! Op 8 februari 2019 start een feestperiode van 100 dagen waarin alle Amsterdammers welkom zijn. Een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten doet alle stadsdelen aan.

020 Amsterdam Cultuur - De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat 100 jaar en dat vieren we! Op 8 februari 2019 start een feestperiode van 100 dagen waarin alle Amsterdammers welkom zijn. Een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten doet alle stadsdelen aan.

Ter ere van het eeuwfeest ontvangen alle basisschoolkinderen (groep 3 t/m 8) het speciale doeboek ‘Hoe word je een super-Amsterdammer?‘ Het eerste exemplaar wordt op 8 februari aan Prinses Laurentien uitgereikt door OBA-kinderdirecteur Lucy Ibrahim.  

De OBA werd in 1919 opgericht door een groep vooruitstrevende Amsterdammers. De ‘Openbare Leeszaal en bibliotheek’ begon aan de Keizersgracht. Dankzij de Amsterdammers is de OBA uitgegroeid tot de grootste culturele instelling van de stad met 27 locaties, waar heel divers Amsterdam over de vloer komt.

Jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek’

De geschiedenis van 100 jaar openbare bibliotheek in Amsterdam is door auteurs Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp beschreven in een speciaal jubileumboek. Het boek laat zien hoe nauw het verhaal van de OBA is verbonden met de geschiedenis van de stad. Het jubileumboek is voor €19,99 te koop in diverse Amsterdamse boekhandels, online en vanaf 8 februari in OBA Oosterdok, OBA De Hallen, OBA Osdorp, OBA Roelof Hartplein, OBA Javaplein en OBA Bijlmerplein en in de vestigingen waar de feestkaravaan op dat moment is. Het boek wordt ook opgenomen in de uitleencollectie van de OBA.

Het Grote Maakplaatsweekend

Op zaterdag 9 en zondag 10 februari vindt het Grote Maakplaatsweekend plaats op de jeugdetage in de OBA Oosterdok. Leren door te maken, dat kan in Maakplaats 021 in de OBA. Elke bezoeker, jong en oud, kan zelf een maker worden door te ontwerpen, te creëren en te ontdekken met behulp van de nieuwste technologie. Zoals de 3D-printer en vinylsnijder, maar ook met slimme robots en mini-computers. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn doorlopend gratis activiteiten en workshops, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle activiteiten staan op www.oba.nl/100jaar.

Brave New Learning

Al 100 jaar is de OBA een vertrouwde plek waar mensen komen om een leven lang te leren. Met zowel een breed educatief aanbod als informeel onderwijs kan iedereen in de OBA terecht om zich te ontwikkelen. Hoe ziet de toekomst van leren eruit? Dat is het onderwerp van de conferentie Brave New Learning (BNL) op 11 en 12 februari 2019, bedoeld voor leerkrachten, docenten en andere onderwijsprofessionals. Op BNL ontmoeten zij elkaar om met beleidsmakers en innovatieve bedrijven ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Kijk op www.bravenewlearning.nl voor het programma en (dag)kaarten.  

Feestkaravaan door alle stadsdelen

De feestkaravaan start met het OBA Buurtfestival Zuidoost. Vervolgens zijn er in de OBA-vestigingen in Zuidoost twee weken lang verschillende (gratis) activiteiten voor jong en oud. De karavaan trekt dan naar Amsterdam Noord (begin maart), Oud-West (half maart), Oost (begin april), Zuid (half april) en Nieuw-West (begin mei). In het weekend van 18/19 mei sluiten we op het Oosterdokseiland onze jubileumfestiviteiten af met Expeditie Oosterdok. Meer informatie op: www.oba.nl/100jaar.

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Na landelijke try-outs in september en oktober staat van 2 november t/m 11 december de voorstelling PRYOR in het Amsterdamse theater DeLaMar. De stand-up theatervoorstelling over comedylegende Richard Pryor is een productie van George & Eran Producties in coproductie met de Veenfabriek en samenwerking met DeLaMar.

Lees meer...

020 Amsterdam Verkeer & Vervoer - Op sommige plekken in de stad kunt u, in bepaalde gevallen ook tegen een laag tarief, voor een beperkte tijd parkeren. Bijvoorbeeld op de parkeerplaatsen bij sportvelden of winkelstraten. Staat u er langer, dan ontvangt u een parkeerbon. De Hoge Raad heeft echter bepaald dat dit niet mag. Daarom gelden vanaf 5 juni ook op deze plekken de normale parkeertijden en –tarieven. We leggen u hier uit waarom.

Lees meer...

020 Amsterdam Natuur & Milieu - Maaien of niet maaien? Dat is de vraag! Maaien moet, anders krijgen we overal bos. Maar we doen het alleen als het nodig is. Insecten, vogels en zoogdieren bieden we graag een fijne leefplek, en ook bloemen en kruiden hebben ruimte nodig. Soms maaien we daarom minder. Maar soms moeten we maaien. Wanneer maaien we wel en niet?

Lees meer...

020 Amsterdam Gezondheid - Er zijn veel mensen die moeite hebben met spreken in het openbaar. In sommige gevallen kan dit heel echt en slopend zijn, en moet de angst worden overwonnen om hun werkelijke potentieel te verwezenlijken. Als jij voor een soortgelijke uitdaging staat, zijn er hier enkele tips om je te helpen jouw spreekangsten achter je te laten.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle Gezondheid = Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM.

Lees meer...

020 Amsterdam Lifestyle Gezondheid - Als uw naaste langzaam dementeert, zal dat voor veel verandering zorgen. Het gedrag van uw geliefde kan heel erg veranderen. Hij of zij kan er onzeker, angstig, agressief, prikkelbaar en achterdochtig, of juist passief van worden. Met deze vijf tips helpt thuiszorgorganisatie Zuster Jansen u om goed met uw dementerende naaste om te blijven gaan. 

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij, wonen - Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 28 jaar kunnen vanaf 4 juli voorrang krijgen op jongerenwoningen in Amsterdam. De voorwaarde is dat zij binding hebben met Amsterdam. Zij krijgen de voorrang alleen op jongerenwoningen die passen bij hun situatie en inkomen. Vanaf 21 juni kunnen jongeren de voorrang zelf toevoegen aan hun profiel in WoningNet.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek - De partijen PvdA, GroenLinks en D66 presenteerden op 25 mei het nieuwe coalitieakkoord ofwel het Amsterdams Akkoord 2022-2026 in basisschool ‘t Koggeschip in Nieuw-West. Ook werden de 9 beoogde wethouders bekend gemaakt. De 3 partijleiders tijdens de presentatie van het akkoord. Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Reinier van Dantzig (D66).

Lees meer...

020 Politiek & Maatschappij - Burgerwetenschap is in opkomst en meetgemeenschappen worden door steeds meer overheden en bedrijven als gelijkwaardige gesprekspartners gezien. Dat is maar goed ook, want ze zijn de belangrijkste experts over hun eigen leefomgeving.  

Lees meer...

020 Amsterdam Economie - Werken op kantoor biedt vele voordelen: je scheidt je werk- en privéleven, het heeft een positieve invloed op je productiviteit en je hebt collega’s om je heen voor hulp en gezelligheid. Alle reden dus om opzoek te gaan naar kantoorruimte voor jouw onderneming. In dit artikel lees je enkele praktische tips die je helpen bij het vinden van zo’n nieuwe werkplek.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid VIDEO - Nina Morsa werkte bij Traffic Leaders in Team Lead Website en Marketing Automations. Vanaf nu is zij werkzaam voor Red Panda Works als growth manager. Red Panda Works is een marketingbureau, salesbureau en een consultant, maar zelfs meer dan dat. Zij creëren een op maat gemaakte strategie waarmee bedrijven kunnen groeien. Daarbij kijken ze naar alle aspecten van marketing, sales en retentie.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie & Duurzaamheid - stelt de regeling voor de zogenoemde bijverdienpremie voorlopig open voor alle bijstandsgerechtigden in de gemeente. Inwoners met een uitkering kunnen door te werken een belastingvrije premie verdienen. Dat zou een opstap zijn naar een vaste baan.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020